ÚS bude skúmať ústavnosť zákona o kolektívnom vyjednávaní

Rozšírenie pôsobnosti vyšších kolektívnych zmlúv aj na subjekty, ktoré nie sú reprezentované jej zmluvnými stranami, je podľa skupiny 32 opozičných poslancov NR SR protiústavné

vyšlo aj v DOM

KOŠICE 8. apríla (SITA) – Ústavný súd SR (ÚS) na stredajšom neverejnom pojednávaní prijal na ďalšie konanie návrh skupiny 32 opozičných poslancov NR SR, ktorí podaním napadli niektoré ustanovenia zákona o kolektívnom vyjednávaní. Týkajú sa pôsobnosti vyšších kolektívnych zmlúv, ktoré sa majú vzťahovať aj na spoločnosti a subjekty, ktoré nie sú členmi niektorého odborového zväzu. Ako informovala hovorkyňa ÚS Anna Pančurová, zároveň nevyhovel návrhu, aby pozastavil účinnosť napadnutých uznesení.

Skupina 32 poslancov doručila podanie na ÚS ešte v decembri 2013. Podľa ich právneho názoru je v rozpore s ústavou, že kolektívne zmluvy vyššieho stupňa majú rozšírenú pôsobnosť a záväznosť aj pre subjekty, ktoré nie sú subjektmi týchto zmlúv v širšom aj užšom zmysle slova. „V užšom význame ide o rozšírenie pôsobnosti kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa na zamestnávateľov reprezentovaných ich organizáciou alebo zväzom a na zamestnancov reprezentovaných vyšším odborovým orgánom. V širšom význame ide o rozšírenie pôsobnosti vyššej kolektívnej zmluvy aj na subjekty, ktoré nie sú reprezentované jej zmluvnými stranami, teda aj na zamestnávateľov, ktorí nie sú členmi organizácie zamestnávateľov, ktorá takúto zmluvu uzavrela a aj na ich zamestnancov,“ uvádza sa podaní.

Ako v podaní poslanci uvádzajú, prekáža im najmä extenzia (rozšírenie) pôsobnosti kolektívnych zmlúv, čo je v rozpore s ústavou. Argumentujú, že extenzia je spôsobilá zasiahnuť do viacerých ústavných princípov a noriem. Ako príklad uviedli porušenie princípu zmluvnej slobody, práva na podnikanie, či práva vlastniť majetok, ako aj ďalších princípov právneho štátu. V závere podania žiadajú, aby ústavný súd rozhodol, že napadnuté ustanovenia nie sú v súlade s ústavou. Zároveň požiadali o pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení, čomu však ÚS nevyhovel.

Súvisiace články

Aktuálne správy