Ponúkne Tsipras Putinovi jahody?

, qz Foto: SITA

Vedúci predstavitelia Grécka a Ruska sa dnes stretnú v Moskve v nádeji, že schôdzka prinesie plodné diskusie.

Grécky premiér Alexis Tsipras očakáva od náprotivku v Kremli rokovanie o "obchodnej, ekonomickej a investičnej spolupráci, kultúrnej a humanitárnej väzbe, rovnako príde aj na aktuálne medzinárodné otázky," píše sa v rozvrhu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Grécko má vážne problémy s likviditou, hovorí sa, že Atény sa obrátili na Moskvu kvôli miliardovým úverom, energetickým zľavám a toľkej mrzutosti ostatných štátov EÚ. Ale najrealistickejšie prielom, aký by dnes Tsipras mohol dosiahnuť, je o niečo menej atraktívny. Dohoda predať Rusku jahody.

V auguste minulého roka, Rusko zakázalo dovoz potravín z EÚ aj USA ako odplatu za finančné sankcie, ktoré proti nemu zaviedli po anexii Krymu a rastúceho násilia vo východnej Ukrajine. Zákaz zasiahol poľnohospodárov v južnej Európe mimoriadne tvrdo, navyše v nevhodný čas, Najviac asi trpí Grécko, ktoré ešte rok pred ruským embargom vyvážalo asi 60 % broskýň do Ruska. To predstavuje 20 % dovozu ovocia do Ruska. A krajiny boli navzájom na sebe závislé aj vďaka veľkým podielom obchodu s inými druhmi ovocia.

Presvedčiť Putina, aby zrušil zákaz dovozu, čiastočne alebo v plnej výške, by mohlo byť malým impulzom pre naštartovanie gréckej ekonomiky. Pokiaľ ide o Tsiprasa, ten sa snaží udržať ľavicových poslancov na svojej strane pri zložitých rokovaniach s veriteľmi Grécka, dosiahnuť dohodu s Moskvou by preto nemuselo byť tak náročné, hlavne ak si vezmeme niektoré frakcie vo vnútri jeho strany, ktoré majú tendenciu väčšmi obdivovať Kremeľ, než inštitúcie EÚ v Bruseli. Dohoda by priniesla úľavu aj pre ruských zákazníkov, ktorí zápasia s nedostatkom potravín v dôsledku inflácie a embarga z Kremľa.

Pre Putina je nová grécka vláda dôležitým spojencom v boji zastaviť šírenie sankcií, ktoré týrajú ruskú ekonomiku.Zatiaľ úspešne upevňuje svoju pozíciu v narastajúcom  promoskovskom bloku v Európe, ktorý je prevažne pravicového presvedčenia, vrátane takých strán ako sú Jobbik v Maďarsku a Národný front vo Francúzsku.

Hospodárska malátnosť Ruska neumožňuje ponúknuť priamu finančnú pomoc pre Grécko, určite je to ťažšie, než v roku 2011, kedy Moskva vypísala Cypru šek, aby pomohla krajine aspoň dočasne v boji s dlhmi. Reverzný kurz v prípade zákazu dovozu potravín z Grécka nebude znamenať žiadne ďalšie extra náklady. Existujú síce potenciálne právne háčiky so Svetovou obchodnou organizáciou WTO ak by sa Rusko snažilo o selektívne zrušenie zákazu dovozu ovocia výhradne len z Grécka, ale v prípade, že sa Putin rozhodne, že niečo chce, kto ho zastaví?

Súvisiace články

Aktuálne správy