Kríza obmedzuje potenciál globálneho rastu, tvrdí MMF

Svetovej ekonomike sa pravdepodobne v najbližších rokoch nepodarí obnoviť rastový potenciál, ktorý vykazovala v čase pred nástupom globálnej finančnej krízy z rokov 2007 až 2009, tvrdí v aktuálnej štúdii Medzinárodný menový fond

Svetová ekonomika pravdepodobne v najbližších rokoch neobnoví rastový potenciál na úrovne, ktoré dosahovala v čase pred nástupom globálnej finančnej krízy. V aktuálnej štúdii zverejnenej v utorok o tom informoval Medzinárodný menový fond (MMF). Potenciál rastu vyspelých ekonomík sa v dôsledku starnutia populácie a poklesu technologických inovácií spomaľoval už pred nástupom krízy z rokov 2007 až 2009. Pokles súkromných investícií a zamestnanosti však v rokoch 2008 až 2014 znížil priemernú mieru potenciálneho rastu o polovicu percentuálneho bodu na 1,3 %. Vyspelé ekonomiky budú pravdepodobne zaostávať za predkrízovým potenciálom aj v nasledujúcich piatich rokoch, kedy im MMF prognózuje priemerný rast o 1,6 %.

To môže podľa fondu komplikovať úsilie vlád o znižovanie verejných dlhov a rozpočtových deficitov. Slabý dopyt v eurozóne a Japonsku môže tiež spôsobiť, že rast v nasledujúcom päťročnom období nenaplní aktuálnu prognózu, upozorňuje MMF. Rozvíjajúce sa ekonomiky v rokoch 2008 až 2014 podľa odhadov MMF vykazovali potenciálnu mieru medziročného rastu na úrovni 6,2 %, teda o dva percentuálne body menej v porovnaní s predkrízovou hodnotou. V nasledujúcom päťročnom období MMF im prognózuje spomalenie potenciálneho rastu na 5,2 % ročne.

Aktuálna štúdia predchádza pravidelnému polročnému výhľadu globálnej ekonomiky, ktorý zverejní MMF budúci týždeň.

Súvisiace články

Aktuálne správy