Najrizikovejšie sa v SR podľa Bisnode podniká v ťažbe

Podľa analýzy poradenskej firmy je krachom ohrozená približne každá tretia firma podnikajúca v ťažbe či výrobe elektriny, každá štvrtá spoločnosť v segmente vzdelávania a každý piaty subjekt v pohostinstve a ubytovaní.

Najrizikovejšími oblasťami na podnikanie sú na Slovensku ťažba, výroba elektriny, vzdelávanie a pohostinstvo. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode. Výsledky vychádzajú z metodiky skóringového modelu Bisnode, ktorého cieľom je odhadnúť riziko úpadku firmy v nasledujúcich dvanástich mesiacoch. Detailná analýza slovenskej podnikateľskej základne ukázala, že krachom je ohrozená približne každá tretia firma podnikajúca v oblasti ťažby či výroby elektriny. Nasleduje segment vzdelávania, kde je ohrozená každá štvrtá spoločnosť, v pohostinstve a ubytovaní je krachom ohrozený každý piaty subjekt.

„Každá ekonomika má svoje špecifiká v nastavení segmentu. Na rozdiel od Českej republiky je na Slovensku viac riziková výroba elektriny a ťažba,“ konštatoval analytik Bisnode Michal Řičař. Podľa neho vzhľadom k investičnej náročnosti oboch spomínaných segmentov sa dá predpokladať, že slovenský trh neposkytuje natoľko atraktívne a profitabilné príležitosti ako český trh. „Pomerne prekvapivá je vysoká rizikovosť segmentu vzdelávania, ktorý je spravidla menej rizikovým. Aj tu môžeme povedať, že je to segment menej prívetivý pravdepodobne i menej rozvinutý a tak menej stabilný, čo sa odráža v neľahkom a rizikovejšom podnikaní,“ dodal.

K najstabilnejším podnikateľským oblastiam podľa analýzy patria činnosti v zdravotnej starostlivosti, v oblasti nehnuteľností, kultúry a výroby elektriny. „Zaujímavé je, že na Slovensku je najväčší podiel najmenej a súčasne najviac rizikových firiem zastúpených v oblasti výroby elektriny. To poukazuje na fakt, že tu pôsobí skupina silných firiem, ktoré ovládajú trh a ostatné spoločnosti v segmente sú značne rizikové,“ vysvetlil Řičař.

V rozložení rizikovosti a stability firiem v jednotlivých odvetviach podnikania na Slovensku, v porovnaní s Českou republikou, sú podľa Bisnode výrazné rozdiely. V Českej republike patrí k najrizikovejším odborom podnikania obchod, pohostinstvo, doprava a stavebníctvo. Najstabilnejšie a najmenej rizikové sú firmy, ktoré podnikajú v oblasti zdravotnej starostlivosti, výroby elektriny, vzdelávania, nehnuteľností a poľnohospodárstva. „Z pohľadu rizikovosti podnikania je na tom Česká republika lepšie ako Slovensko, čo odráža stav rozdielnej vyspelosti oboch ekonomík,“ uzavrel Řičař

Súvisiace články

Aktuálne správy