Nemecký súkromný sektor rástol 23. mesiac v rade

Zložený index nákupných manažérov v nemeckej ekonomike v marci posilnil na 55,4 bodu z februárových 53,8 bodu. Francúzsky súkromný sektor v marci rástol, hoci miernejším tempom ako v predchádzajúcom mesiaci. Zložený index nákupných manažérov pre druhú najväčšiu ekonomiku eurozóny klesol na 51,5 bodu z februárových 52,2 bodu,

Nemecký súkromný sektor rástol v marci najrýchlejším tempom za osem mesiacov. Zložený index nákupných manažérov (PMI) podľa finálnych údajov, ktoré zverejnila v utorok agentúra Markit, posilnil na 55,4 bodu z februárových 53,8 bodu. Nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu, sa udržal pohodlne 23. mesiac v rade. Služby a spracovateľské odvetvie spolu zodpovedajú za viac ako dve tretiny výkonu najväčšej európskej ekonomiky. Vzostup aktivity mal podľa agentúry široký základ, keď porovnateľne silný rast zaznamenali služby aj priemysel. Firmy v sektore služieb evidovali rast nových objednávok a prijímali nových zamestnancov, pričom vyhliadky do budúcnosti hodnotili najoptimistickejšie za posledné štyri roky.

Francúzsky súkromný sektor v marci rástol, hoci miernejším tempom ako v predchádzajúcom mesiaci. Zložený index nákupných manažérov pre druhú najväčšiu ekonomiku eurozóny klesol na 51,5 bodu z februárových 52,2 bodu, keď rast služieb opäť kompenzoval pokles aktivity v spracovateľskom priemysle. Viacero ekonomických ukazovateľov v posledných týždňoch signalizovalo, že Francúzsku sa darí prekonávať najhoršiu časť hospodárskeho poklesu. Naďalej však pretrvávajú pochybnosti o sile zotavenia, pričom nezamestnanosť v krajine zostáva vysoká.

Súvisiace články

Aktuálne správy