Komoditný vývoj v marci

, Colosseum Foto:SITA

Na vývoji cien hlavných komoditných skupín sa podieľali predovšetkým globálne ekonomické faktory. Sekundárny vplyv na vývoj komodít mal na svedomí aj americký dolár.

V prípade ropy panujú rozličné udalosti, ktoré pôsobia na jej cenu. Avšak problematika nadbytku svetových zásob ropy a problém s ich ďalším uskladnením sa dostáva do centra pozornosti. Na cene ropy sa podpisuje tiež vývoj kurzu amerického dolára, známky slabého ekonomického rastu v Číne a vysoká ťažba v Saudskej Arábii, ktorá je najväčším svetovým vývozcom ropy. V závere marca ropu ovplyvnili aj dôsledky napätia v Jemene. V neposlednom rade veľkú úlohu tiež zohrala debata Iránu a šiestich svetových mocností nad jadrovou dohodou. Zhoda bola dosiahnutá nad základnými parametrami vzájomnej dohody, ktoré majú za cieľ zablokovať ďalší rozvoj iránskeho vojenského jadrového programu a odstránenie súvisiacich hospodárskych sankcií. Uvalené sankcie budú zrušené po tom, čo OSN potvrdí, že Irán dodržiava rozhodujúce podmienky. Všetky strany budú ešte pracovať na spresnení všetkých detailov tak, aby do 30. júna bola k dispozícii finálna dohoda.

Zo sektora kovov sa príliš nedarilo platine, paládia a ani zlatu. Slabnúci dopyt po zlate zapríčinil prepad jeho ceny. Podľa amerických vládnych dát hedgeové fondy znížili množstvo dlhých pozícií v zlate najviac od decembra 2013. Globálne aktíva uložené v burzovo obchodovaných produktoch s podkladovým aktívom zlatom potom v marci klesla o 56,6 tony. To bol najväčší pokles za posledných 15 mesiacov. Výnimkou bolo striebro, ktorému sa zhruba od polovice marca darilo, avšak pravdou je, že za posledné dni stráca svoje zisky.

Na cenách obilnín sa podpísala najmä Čína, ktorá sa odvracia od importu obilnín z USA. Čína, ktorá je druhým najväčším svetovým spotrebiteľom kukurice, rezervovala pre tento rok viac ako 600 tisíc ton kukurice z Ukrajiny a ďalšie objednávky sú ešte očakávané. Na čínskom domácom trhu totiž dochádza k znižovaniu zásob a rastu cien. USDA na konci marca 2015 zverejnilo odhad osiatej plochy sóje v USA. Poľnohospodári očakávajú, že osiata plocha bude predstavovať rekordných 84,6 milióna akrov, čo je o 1% viac oproti minulému roku. V niektorých štátoch sa tiež zvýšil zámer rozšíriť osiatu plochu. Avšak, odhad USDA bol pod väčšinovým konsenzom analytikov na úrovni 85,9 milióna akrov.

Zo sektora potravín sa najviac darilo mrazenému pomarančovému koncentrátu. Cenu nahor popohnala predpoveď počasia, ktorá ukazovala na sucho. Americké ministerstvo poľnohospodárstva (USDA) zverejnilo údaj, v ktorom sa domnieva, že pestovatelia na Floride zozbierajú najmenej pomarančov za takmer päť desaťročí. Podľa odhadu tak tohtoročná úroda dosiahne 102 miliónov boxov (1 box = 41 kg). Oproti vlaňajšku by sa tak jednalo o pokles v rozsahu 2,5% a bola by to najnižšia úroda od roku 1968.

Cena kakaa dokázala v polovici mesiaca vzrásť vďaka obavám ohľadom produkcie v Ghane. International Cocoa Organization totiž znížila odhad pre produkciu kakaových bôbov v Ghane na túto sezónu o 5,8% na celkových 810 000 ton. Práve Ghana je spolu s Pobrežím Slonoviny jedným z najvýznamnejších vývozcov kakaových bôbov na svete.

Cena kávy typu Arabica stagnovala. V Brazílii panovali obavy z rozšírenia nebezpečného škodcu, ktorý poškodzuje úrodu kávy. Ministerstvo poľnohospodárstva brazílskeho štátu Minas Gerais kvôli tomu predĺžilo o ďalší rok stav núdze. Zmieneným škodcom je drobný hmyz známy ako Coffee berry borer, ktorý vyvrtáva diery do kávových zŕn.

Ceny mäsa sa vyvíjali odlišným spôsobom. Bravčovému mäsu sa viac menej do polovice marca nedarilo z dôvodu, že americkými bitúnky prešlo o 5,6% viac ošípaných ako v rovnakej dobe pred rokom (865 000 ošípaných). Naproti tomu paradoxne klesol dopyt po bravčovom. Avšak situácia sa v druhej polovici marca obrátila a cena bravčového mäsa zmenila smer. Šéf poľnohospodárskeho výskumu USA Narayanan uviedol, že americkí spotrebitelia budú kupovať viac bravčové mäso v priebehu nadchádzajúcej mesiacov vďaka grilovacej sezóne a z popudu vysokých cien hovädzieho mäsa, ktoré sa držia blízko rekordných úrovní. Podľa údajov USDA hovädzie mäso zaznamenalo rekordné maximá v minulom roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy