Aktivita súkromného sektora eurozóny posilnila

Aktivita súkromného sektora eurozóny sa v marci zrýchlila a jej rast dosiahol najrýchlejšie tempo za takmer rok. Zákazníci totiž využili pokračujúce znižovanie cien a zvýšili objem objednávok. Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahŕňa sektory služieb a priemyslu a považuje sa za ukazovateľ ekonomického rastu, v marci stúpol na 54 bodov z februárových 53,3 bodu. Ak je index, ktorý zostavuje agentúra Markit, nad hranicou 50 bodov, signalizuje to rast súkromnej aktivity.

„PMI naznačuje pomerne slabý rast hrubého domáceho produktu (HDP) za prvý štvrťrok, a to na úrovni 0,3 %. Avšak tempo expanzie aktivity vyzerá tak, že v nadchádzajúcich mesiacoch nastane zrýchlenie,“ povedal Chris Williamson, hlavný ekonóm agentúry Markit. Podindex nových objednávok vzrástol na 54,1 bodu z februárových 52,5 bodu, čiže sa dostal najvyššie od mája 2011.

Podindex podnikateľských očakávaní v marci posilnil na 64,8 bodu z úrovne 64,1 bodu, na ktorej bol vo februári. „Keďže politika kvantitatívneho uvoľňovania zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) tiež smeruje k podpore zotavovania v najbližších mesiacoch, ekonomický výhľad sa preto vyjasňuje,“ konštatoval hlavný ekonóm agentúry Markit.

Súvisiace články

Aktuálne správy