Investície podľa IFP nesmerujú do zaostávajúcich oblastí

Za ostatné dva roky sa podľa Inštitútu finančnej politiky schválila pre 23 projektov investičná pomoc vo výške 102 miliónov eur.

Investičná pomoc na Slovensku nebola doteraz jednoznačne zameraná na podporu najviac zaostávajúcich regiónov. Konštatuje to Inštitút finančnej politiky (IFP) pri Ministerstve financií SR v zverejnenej analýze. „Väčší podiel investičnej pomoci smeroval na západné a stredné Slovensko, kde sa vytvorila aj väčšina pracovných miest. Napriek silnému dopytu po pomoci je tvorba pracovných miest na západe zároveň najnákladnejšia,“ upozorňuje IFP. Aj keď pomoc na jedno miesto na východnom Slovensku od krízy v roku 2009 narástla, stále je podľa inštitútu nižšia ako v regiónoch s nižšou nezamestnanosťou.

Ako ďalej uviedol IFP, na Slovensku sa podľa súčasného rámca poskytuje podpora investícií od roku 2002. Za toto obdobie SR schválila investičnú pomoc v hodnote takmer 1,5 mld. eur pre 151 investičných projektov. Za ostatné dva roky bola pre 23 projektov za 541 mil. eur schválená investičná pomoc 102 mil. eur. „Po boome v rokoch 2004 až 2007 sa v poslednom období počet podporených investícií stabilizoval na relatívne nižšej úrovni. Rastúca intenzita podpory, teda zvyšujúci sa podiel štátnej pomoci na celkovej investícii, navyše značí, že sa zvyšuje nákladnosť tohto nástroja,“ uviedol IFP. Zároveň dodal, že v priemere intenzita stúpala o 0,9 percentného bodu ročne, a tak kým v roku 2002 stačilo prispieť zahraničnému investorovi v priemere 19 % z nákladov investície, v minulom roku to bolo o 10 percentných bodov viac.

Cieľmi politiky štátnej podpory investícií by podľa IFP po konzultácii s Ministerstvom hospodárstva (MH) SR malo byť znižovanie regionálnych rozdielov, či podpora investícií s inovačným potenciálom, ale aj takzvané pozitívne externality. „Existujú investície, ktoré vytvárajú okrem súkromných aj celospoločenské benefity,“ píše sa v komentári. Podľa IFP ide napríklad o školenia zamestnancov, ktoré neprispievajú len k vyššej produktivite, ale zároveň vytvoria kvalifikovanejšiu pracovnú silu. Tá sa bude môcť aj po skončení zamestnania u investora ďalej lepšie uplatňovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy