Deficit obchodnej bilancie USA vo februári prudko klesol

Deficit zahranično-obchodnej bilancie USA vo februári prudko klesol, viac, ako očakávali experti z Wall Street, a to o takmer 17 % na najnižšiu úroveň od roku 2009. Pravdepodobne je to dôsledok sporov medzi vedením prístavov na západnom pobreží USA a odborármi, ktorí zastupujú prístavných robotníkov. Tieto spory zasiahli export aj import z kľúčových prístavov. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ekonómovia sa však domnievajú, že zníženie obchodného schodku USA je len dočasné vzhľadom na silný dolár a slabý globálny dopyt.
Podľa najnovších údajov sa deficit amerického zahraničného obchodu vo februári 2015 prepadol o 16,9 % na 35,4 miliardy USD (32,69 miliardy eur), čo je jeho najnižšia úroveň od októbra 2009.
Ministerstvo obchodu zároveň revidovalo januárový deficit obchodnej bilancie smerom nahor na 42,7 miliardy USD zo 41,8 miliardy USD, ktoré dosiahol pri rýchlom odhade.
Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, predpovedali USA vo februári vyšší obchodný schodok, v priemere 41,2 miliardy USD.
Po očistení od inflácie sa deficit zahranično-obchodnej bilancie USA vo februári znížil na 50,8 miliardy USD z januárových 54,6 miliardy USD.
Spor medzi odborármi a vedením prístavov na západnom pobreží USA, ktorý sa už podarilo vyriešiť, vo februári zrejme spomalil export aj import. Aj silný dolár, slabý zahraničný dopyt a nízke ceny ropy pravdepodobne ovplyvnili februárový výsledok amerického zahraničného obchodu. A hoci je menší schodok dobrou správou pre americkú ekonomiku, názory odborníkov pravdepodobne neovplyvní. Aj naďalej totiž predpovedajú, že tempo hospodárskeho rastu USA sa v 1. štvrťroku spomalilo.
Analytici odhadujú, že hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov v 1. štvrťroku vzrástol medzikvartálne o 0,6 % až 1,7 %, zatiaľ čo v posledných troch mesiacoch vlaňajška sa zvýšil o 2,2 %.
Z najnovších štatistík ďalej vyplýva, že import do USA sa vo februári prepadol o 4,4 % na 221,7 miliardy USD a dosiahol najnižšiu hodnotu od apríla 2011, pričom hodnota importu ropy bola najnižšia od septembra 2004.
Aj export z USA vo februári klesol o 1,6 % na 186,2 miliardy USD, čo bola jeho najnižšia hodnota od októbra 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy