Nové rokovania o dodávkach ruského plynu by sa mali konať 13. – 14. apríla

Ďalšie kolo trojstranných rokovaní zástupcov Ruska, Ukrajiny a Európskej únie by sa mohlo uskutočniť 13. až 14. apríla v Berlíne. Uviedol to dnes pre agentúru RIA Novosti zástupca Európskej komisie Klaus-Dieter Borchardt.
„V trojstranných rozhovoroch budeme pokračovať v Berlíne, najpravdepodobnejšie 13.-14. apríla,“ povedal Borchardt. Ruský minister energetiky Alexander Novak predtým uviedol, že Moskva navrhuje 13. apríl pre rokovania, na ktorých by sa malo diskutovať o budúcich dodávkach plynu z Ruska na Ukrajinu, ako aj o tranzite suroviny do Európskej únie.
Rusko a Ukrajina sa v októbri minulého roka dohodli na takzvanom zimnom balíku, ktorý zahrňoval podmienky dodávok ruského plynu na Ukrajinu do konca marca. Súčasťou dohody bola aj zľava z ceny suroviny pre Ukrajinu, ktorá predstavovala 100 USD na 1000 kubických metrov (m3). Ukrajina tak v 1. štvrťroku platila 329 USD (305,90 eura) za 1000 m3.
V týchto dňoch sa Rusko a Ukrajina dohodli na predĺžení podmienok zimného balíka o tri mesiace s výnimkou ceny. Tá bola Ukrajine do konca júna stanovená na 248 USD/1000 m3, čo oproti 1. kvartálu znamená pokles približne o 25 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy