Francúzsko potvrdilo svoju prognózu a očakáva rast HDP o 1 %

Francúzsko potvrdilo svoju doterajšiu prognózu a naďalej očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa tento rok zvýši o 1 % po vlaňajšom náraste o 0,4 %. Vláda v Paríži nezmenila oficiálnu predpoveď pre ekonomiku napriek tomu, že sa tento mesiac chystá revidovať rozpočtový plán. Informovala o tom agentúra Reuters.
Viacerí členovia francúzskeho kabinetu podľa ministra financií Michela Sapina pritom očakávajú, že výkon druhej najväčšej ekonomiky eurozóny stúpne tento rok viac. Sapin však novinárom povedal, že vláda je radšej opatrná a naďalej počíta so zvýšením HDP o 1 %. Toto tempo hospodárskeho rastu však kabinet považuje skôr za dolnú hranicu svojho odhadu a nie za svoj cieľ.
Francúzsko totiž v uplynulých rokoch niekoľkokrát nesplnilo ciele v oblasti rozpočtového schodku a nestlačilo deficit pod povolenú hranicu 3 % HDP. Európska únia niekoľkokrát posunula Parížu termín na dosiahnutie tohto cieľa, najnovšie do roku 2017.
Štatistický úrad INSEE však koncom marca oznámil, že Francúzsku sa podarilo vlani stlačiť rozpočtový deficit na 4 % HDP zo 4,1 % HDP v roku 2013. Vláda pritom vo svojej prognóze počítala s rastom schodku v minulom roku na 4,4 % HDP. Sapin teraz dúfa, že Paríž by mohol vďaka tomu dostať tento rok schodok v rozpočte na 3,8 %, namiesto pôvodne plánovaných 4,1 % HDP.
Francúzska vláda sa chystá v nasledujúcich dvoch týždňoch predstaviť svoje návrhy na posilnenie investícií, a to ako súkromných tak verejných, čo by malo pomôcť zvýšiť výkon ekonomiky. Aj zlepšenie nálady francúzskych domácností, ktoré sa odráža na raste ich výdavkov, vyvoláva nádej na zrýchlení ekonomiky a v konečnom dôsledku na ráznejšie zníženie rozpočtového schodku.

Súvisiace články

Aktuálne správy