Lacná ropa: Rusi sú najväčším producentom, USA by mali ťažbu obmedziť

, ČTK Foto: SITA

Ťažba ropy v Rusku sa v marci medzimesačne zvýšila o 0,6 % na nové postsovietske maximum 10,17 milióna barelov denne. Vyplýva to podľa agentúry Reuters z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnilo ruské ministerstvo energetiky.

Rusko je aktuálne najväčším producentom ropy na svete pred Saudskou Arábiou, ktorá je najväčším svetovým vývozcom tejto strategicky dôležitej suroviny. Ťažba ropy v Saudskej Arábii v marci podľa agentúry Reuters stúpla o 250 tisíc barelov denne na 9,95 milióna barelov denne.

Produkcia zemného plynu v Rusku sa podľa štvrtkových údajov medzimesačne znížila o sedem percent na 55,5 miliardy metrov kubických. Ropa a plyn sa podieľajú zhruba polovicou na celkových príjmoch ruského rozpočtu, ktoré ťažko zasiahol prudký pokles cien ropy.

Ruské ropné spoločnosti sa teraz stretávajú aj s negatívnymi dôsledkami sankcií, ktoré na Rusko uvalili západné krajiny kvôli jeho postupe voči Ukrajine. Tieto sankcie obmedzujú ruským ťažiarom prístup k zahraničným pôžičkám aj k potrebným technológiám.

Ak sa majú ceny ropy odraziť od dna, musia ťažbu v prvom rade znížiť Spojené štáty, nie OPEC. V rozhovore pre televíziu CNBC to vo štvrtok povedal Michele Della Vigna z európskej divízie americkej investičnej banky Goldman Sachs. Prebytok ropy na trhoch je podľa neho primárne dôsledkom vysokej ťažby v krajinách mimo OPEC.

"Trh pochopil, že je potrebné ťažbu znižovať v USA. To je oblasť, na ktorú sa investori sústredia, nie krajiny OPEC" povedal Della Vigna. "Ak by OPEC objem ťažby znížil, problém s prebytkom suroviny na trhoch by to zdanlivo vyriešilo, jadro problému by tu ale zostalo."

Svetové ceny ropy klesli od polovice vlaňajšieho júna približne o 50 %. Stojí za tým hlavne rozmach ťažby suroviny z amerických bridlíc. Trh čakal, že krajiny OPEC na prepad cien zareagujú znížením  ťažby, pretože sú pre nich príjmy z ropy kľúčové. Organizácia to ale odmietla s tým, že sa dobrovoľne nevzdá časti podielu na trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy