Sistema vykázala v štvrtom kvartáli stratu 5,3 mld. dolárov

Výsledok ruského konglomerátu negatívne ovplyvnila strata v ropnej firme Bašnefť, ktorej vlastníctvo previedla Sistema v decembri na štát

Ruský konglomerát Sistema vykázal v poslednom štvrťroku vlaňajška čistú stratu 5,3 mld. amerických dolárov (USD) po tom, ako v rovnakom kvartáli v roku 2013 vykázal zisk 47,7 mil. USD. Výsledok totiž negatívne ovplyvnila strata v ropnej firme Bašnefť, ktorej vlastníctvo previedla Sistema v decembri na štát. Podriadila sa tak rozhodnutiu súdu, podľa ktorého bola predchádzajúca privatizácia firmy Bašnefť protiprávna. Sistema zaznamenala stratu súvisiacu so spoločnosťou Bašnefť vo výške 5 mld. USD.

 

Tržby spoločnosti oslabili o 29,5 % na 3,9 mld. USD a upravený prevádzkový zisk pred odpismi a amortizáciou (OIBDA) klesol o 56,4 % na 616 mil. USD. Uviedla spoločnosť vo svojom vyhlásení. Tržby reagovali poklesom aj na zníženie hodnoty ruského rubľa, ktorý voči doláru v minulom roku oslabil o 40 %, a to najmä pre nižšie ceny ropy a západné sankcie voči Rusku pre jeho angažovanosť na Ukrajine.

(1 EUR = 1,0755 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy