Prekvitajúci biznis uprostred recesie: Veľké firmy plačú, pár vyvolených prosperuje

, bloomberg Foto: SITA;yahoo finance;luxoft;bonduelle;adamas

Jonas Nordlander je podnikateľ, ktorého ekonomickým krach Ruska netrápi. Naopak, pravda je taká, že mu táto situácia hrá do karát.

Je to preto, že spoločnosť Avito, ktorú spoluzaložil pred ôsmimi rokmi, sa postupne stala najväčším ruským webovým predajcom. A dnes, ako zasiahla recesia a devalvácia rubľa siahla na financie 143 miliónom ľudí, je jeho podnikanie na vzostupe. Rusi sa zbavujú osobných vecí, veľkých aj malých, na Avito za ne získajú hotovosť. Väčšinou ide o mobilné telefóny, televízory, sedacie súpravy, detské kočíky, notebooky, ale aj zimné čiapky, peňaženky, topánky.

"Všetky bežné veci, ktoré majú doma, chcú teraz predať," hovorí Nordlander, 42 ročný Švéd. Počet položiek na predaj od začiatku krízy pred rokom narástol o 43 percent. Predaj v niektorých kategóriách bol podľa Nordlandera doslova explóziou. Jeho firma slávi úspech, zatiaľ čo väčšina iných v Rusku sú uprostred recesie, a to vrátane nadnárodných spoločností, ako je Carlsberg či Volkswagen. Len pár vyvolených prosperuje. Napríklad klenotníci hlásia čulý predaj. Infláciou znechutení Rusi hľadajú alternatívne spôsoby uchovania hodnoty. Tureckí producenti mäsa a zeleniny vlani zvýšili vývoz do Ruska, aby svojim tovarom zaplnili dieru vytvorenú sankciami uvalenými na niektoré tovary z Európskej únie.

Podobne aj predaj konzerv, tradičné zásoby na horšie časy, Euromonitor International hlási nárast dopytu o 10 percent, je to dvojnásobne viac ako na svetovom trhu. Strasti spotrebiteľov prispeli k nárastu dopytu po konzervovanej zelenine, i tej francúzskej od Bonduelle. "Nepodnikáme s kaviárom," uviedol generálny riaditeľ Christophe Bonduelle. "Predávame základné plodiny, ktoré vydržia. To, čo robíme, má opodstatnenie pre spotrebiteľa v neľahkých časoch." Bonduelle hovorí o "mimoriadne vysokých" tržbách v Rusku, kde je na trhu viac ako 20 rokov. Ruská embargo potravinárskych výrobkov z EÚ, ako odplata za európske sankcie, sa nevzťahuje na konzervy. Rusko však zastavilo dovoz mnohých potravín z Ukrajiny, čím niektorí konkurenti Bonduelle z boja o zákazníka rýchlo vypadli.

Aj keď finančné trhy Ruska sa tento rok vďaka stabilizácii ceny ropy aj napätia na Ukrajine už pomaly vracajú späť, ekonomika sa však aj naďalej utápa v hlbokom prepade. Vláda odhaduje 3 percentný rast pre rok 2015, takéto číslo ale niektorí analytici súkromného sektora považujú za príliš optimistický odhad. Bude to prvá ruská recesia od globálnej krízy v roku 2009. Rast spotrebiteľských cien, pokles rubľa o 46 percent v minulom roku, a pokles reálnych miezd Rusov o 9,9 percenta oproti  februáru predchádzajúceho roka, hlásia údaje štátnych štatistík. Inflácia, možno viac než čokoľvek iné, má negatívny dopad na ruské obyvateľstvo. Mnohým sa v pamäti vynára spomienka na devalváciu rubľa v roku 1998, ktorý následne, stačilo pár mesiacov, poslal ročnú mieru inflácie nad 100 percent. Dnešné zvýšenie je len zlomkom, ale aj tak spotrebiteľské ceny vo februári vzrástli na 17 percent zo šiestich z minulého roka. "V prieskumoch verejnej mienky", Rusi uvádzajú, že "inflácia je pre nich najviac citlivá téma," povedal Charles Movit, z ekonomickej výskumnej skupiny IHS pre Bloomberg.

Tieto obavy sú dobrou správou pre Adamas, reťaz klenotníctiev s 250 prevádzkami po celom Rusku. Predaj v sieti stúpol o 40 percent v decembri, keď sa niektorí zákazníci rozhodli pre neobvykle veľké nákupy. Istý Moskovčan neváhal investovať dva milióny rubľov do zlatých predmetov a v čiernomorskom meste Soči museli kontaktovať sklady a okolité predajne, lebo istý zákazník tam prišiel s piatimi miliónmi rubľov a mal záujem o zlaté retiazky. "Viera mnohých ľudí v zlato rastie s rastúcou nestabilitou," uviedol výkonný riaditeľ Adamas Maksim Vainberg. "Na rozdiel od domácej elektroniky, zlaté šperky sa dajú predať vždy."

Z menového poklesu dokážu ťažiť predovšetkým ruské spoločnosti, ktoré sústreďujú svoje podnikanie v zahraničí a realizujú predaj v dolároch alebo eurách, za ktoré si následne môžu kúpiť lacné ruble. V obmedzenej miere, to zahŕňa aj štátom kontrolované giganty, ako je producent ropy Rosneft a vývozca zemného plynu Gazprom, ale tí musia zároveň zápasiť s nižšími cenami energií. Omnoho lepšie sú na tom menšie firmy, ako napríklad Luxoft Holding, poskytovateľ služieb v oblasti informačných technológií. Firma získava viac ako 90 percent svojich príjmov zo zahraničia. Ako sa Luxoft vyjadril, slabý rubeľ  dodal firme "vietor do plachiet", čo sa náležite odrazí aj v posledných hospodárskych výsledkoch. Mohlo by to posunúť zisk spoločnosti na 16,4 percenta, extra peniaze by sa použili na akvizície a ďalšie investície. Aj keď môžu čoskoro miestne náklady narásť, chce firma ponúknuť v Rusku svojim zamestnancom vyššie platy ako kompenzáciu inflácie.

Medzitým Turecko, ktoré už vybudovalo úzke ekonomické väzby s Ruskom prostredníctvom cestovného ruchu ešte pred krízou na Ukrajine, sa snaží zarobiť tým, že nahrádza zakázané potraviny z EÚ vlastným vývozom. Predaj tureckého mäsa do Ruska sa vlani zvýšil takmer deväťnásobne, na 19,8 milióna dolárov. Prírastok v ovocí a zelenine bol 21 percent. Ale nie všetky turecké firmy zo súčasného stavu profitujú."Vývoz kuracieho spomalilo dramaticky počas posledných niekoľkých mesiacov, Rusko zvyšuje domácu produkciu a osekáva množstvo tureckého jedla v rámci dovozných kvót,“  povedal pre Bloomberg Sait Koca, ktorý stojí na čele združenia producentov kuraciny v Turecku. Aby toho nebolo málo, šetriaci Rusi nakupujú menej mäsa, bez ohľadu na to, aký je jeho pôvod. "Sú sebestační, stačí im čo si doma vyprodukujú, spotreba tam jednoducho nie je." Ale aj takýto stav pre niekoho znamená dobré časy. Inzertná stránka Avita, tento týždeň oznámila, že príjmy sa vyšplhali medziročne o 79 percent na 4,3 miliardy rubľov. "Avita je už tak veľká, ako index Ruska," vyhlásil Nordlander.

Súvisiace články

Aktuálne správy