Mliečna revolúcia stlačí ceny, alebo aj nie

, iHNed;TASR;magyar nemzet Foto: thinkstock

V stredu nastane pre poľnohospodárov a časť potravinárov najväčšiu udalosť roka. Po 31 rokoch v Európskej únii padnú mliečnej kvóty. Od zajtra už štáty budú môcť vyprodukovať toľko mlieka, koľko sa im zachce. Doteraz pri prekročení limitov platili sankcie.

Mliečna revolúcia, ako krok nazval magazín The Economist, môže mať výrazný vplyv na celé odvetvie. Európske krajiny takzvaného mliečneho pásu, ako je Holandsko či Nemecko, sú pripravené zvýšiť produkciu mlieka až o desiatky percent. Prezident Spolkového združenia chovateľov mliečneho dobytka Romuald Schaber počíta s tým, že produkcia mlieka sa začne rozširovať, čo povedie k ďalšiemu poklesu cien. Menšie farmy budú musieť hľadať nové oblasti trhu, napríklad, bioprodukciu alebo priamy predaj. "Pravdepodobne sa však nenájde riešenie pre všetkých," varuje Schaber.

Koniec kvót vítajú aj Poliaci či Maďari aj keď ako napísal Magyar Nemzet, maďarskí výrobcovia nadšení nie sú. Tamojší mliečny priemysel produkoval aj doteraz značne pod hranicou kvóty. Navyše maďarskí farmári investovali európske peniaze do rozvoja, ale to pomohlo len upraviť cenu mlieka. Nutné sú ďalšie investície do modernizácie spracovania mlieka a výroby konkurencieschopného tovaru vhodného na export.

Efekt bude podľa ľudí z odboru "hmatateľný" do niekoľkých mesiacov. Podľa predpovedí ale nemusí ísť len o jednotný scenár. Najpravdepodobnejší je pokles ceny, aj keď len mierny. Už dnes je mlieka nadbytok kvôli ruským sankciám, ktoré zakazujú vývoz mliečnych výrobkov z EÚ. Navyše najväčší európski výrobcovia mlieka sa na zrušenie kvót roky systematicky pripravovali a do rozšírenia výroby investovali.

Problém je, že produkcia mlieka v Európe rastie rýchlejšie ako jeho spotreba, vlani vzrástla produkcia únie o 4-6 percenta.Práve toto bol dôvod, prečo sa pred 31 rokmi v Európskej únii mliečne kvóty zaviedli. Na prelome 70. a 80. rokov bola v západnej Európe nadprodukcia mlieka, ktorá mala dopad aj na jeho cenu na svetových trhoch, pretože Európa dotovala jeho vývoz.

Podľa trhových prognóz je možnosť ďalšieho rastu aj naďalej veľmi vysoká najmä v prípade výrobkov s pridanou hodnotou, akými sú syry, ale aj v prípade zložiek potravín používaných v nutričných a dietetických výrobkoch a výrobkoch určených pre športovcov.

Ďalším možným východiskom z európskeho prebytku mlieka je export do ázijských krajín, kde o neho rastie záujem. Napríklad Čína má veľké problémy kvôli podvodom. Riedenie melanínom malo pred siedmimi rokmi na svedomí otravu desiatok tisíc obyvateľov. Číňania už domácemu mlieku neveria a preto chcú napríklad európske. Číňania už dokonca vlastnia aj niekoľko mliekarenských podnikov v Nemecku.

Na zrušenie kvót sa pripravujú aj obchodné reťazce. Sú pripravené zatlačiť na ceny, za ktoré nakupujú výrobky od mliekarní. Domáci producenti by sa ale mohli dostať na vedľajšiu koľaj, ak sa reťazce, ktoré majú nemeckého vlastníka rozhodnú uprednostňovať výrobky zo svojej krajiny. Vďaka zrušeniu kvót totiž porastie nielen produkcia mlieka, ale aj výrobkov z tejto suroviny.

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan v tejto súvislosti upozornil, že ukončenie systému mliečnych kvót je pre EÚ výzvou a zároveň aj príležitosťou. "Výzvou preto, že celá generácia poľnohospodárov v sektore mlieka si bude musieť zvyknúť na nové podmienky, ktoré so sebou prinesie kolísanie cien. Je však aj príležitosťou pre rast a zamestnanosť. Ak sa sektor mlieka viac zameria na výrobky s pridanou hodnotou, ako aj na zložky ´funkčných´ potravín, môže sa stať hybnou silou pre ekonomiku EÚ," skonštatoval Hogan.

Podľa komisára existujú zraniteľnejšie oblasti, pre ktoré ukončenie systému mliečnych kvót od 1. apríla môže predstavovať hrozbu, tieto sektory však môžu ťažiť zo širokej palety opatrení na rozvoj vidieka podľa zásady subsidiarity.

Súvisiace články

Aktuálne správy