Americké spotrebiteľské výdavky stúpli len mierne

Výdavky spotrebiteľov v USA vo februári vzrástli o 0,1 %, ekonómovia predpokladali, že sa zväčšia o 0,2 %

Výdavky amerických spotrebiteľov vo februári iba nepatrne posilnili, keďže domácnosti radšej zvyšovali úspory, ktoré stúpli na najvyššiu úroveň za viac ako dva roky. Slabý rast spotrebiteľských výdavkov sa považuje za najnovší znak prudkého spomalenia ekonomického rastu USA v prvom štvrťroku tohto roka. Americké ministerstvo obchodu v pondelok informovalo, že výdavky spotrebiteľov vo februári vzrástli o 0,1 % po januárovom poklese o 0,2 %.
Domácnosti v USA vo februári zredukovali nákupy drahších tovarov, ako sú napríklad automobily, ale studené počasie zvýšilo ich výdavky na energie. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že februárové spotrebiteľské výdavky sa zväčšia o 0,2 %. Po úprave o vplyv inflácie americké spotrebiteľské výdavky vo februári o 0,1 % klesli.

Americký rezort obchodu v pondelok ďalej informoval, že príjmy vo februári stúpli o 0,4 % po podobnom posilnení v januári. Objem úspor Američanov sa zvýšil na úroveň 768,6 mld. USD z januárových 728,7 mld. USD. Úspory obyvateľov USA sa tak dostali najvyššie od decembra 2012. Miera úspor domácností vo februári stúpla na 5,8 % z januárovej úrovne 5,5 %.

(1 EUR = 1,0845 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy