Obchodný deficit USA vzrástol v decembri na vyše 2-ročné maximum

Deficit zahraničného obchodu USA zaznamenal v decembri výrazný rast, pričom dosiahol najvyššiu hodnotu za vyše dva roky. Dôvodom je rast dovozu, a to aj napriek tomu, že náklady na energie sa znížili. Dá sa tak očakávať, že odhady rastu ekonomiky za 4. kvartál sa budú pravdepodobne revidovať smerom nadol. Informovala o tom agentúra Reuters.
Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že obchodný deficit USA vyskočil v decembri medzimesačne o 17,1 % na 46,6 miliardy USD (40,84 miliardy eur). To je najvyššia hodnota schodku od novembra 2012 a najvýraznejší rast deficitu od júla 2009. Ekonómovia pritom počítali s poklesom schodku na 38 miliárd USD.
Ministerstvo zároveň revidovalo smerom nahor aj hodnotu deficitu obchodu za november, a to z pôvodne stanovenej úrovne 39 miliárd USD na 39,8 miliardy USD.
Nečakaný rast obchodného deficitu za december signalizuje revíziu prognózy rastu americkej ekonomiky za 4. kvartál smerom nadol. Minulý týždeň vláda uviedla, že HDP vzrástol v poslednom štvrťroku minulého roka medziročne o 2,6 %, čo v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma kvartálmi predstavuje výrazné spomalenie tempa rastu. V 3. kvartáli vzrástla ekonomika USA o 5 % a v 2. kvartáli o 4,6 %.
Dovoz sa v decembri zvýšil o 2,2 %, pričom výrazný rast zaznamenal najmä dovoz produktov mimo ropného sektora. Naopak, vývoz klesol o 0,8 % najmä v dôsledku spomaľovania tempa rastu viacerých ekonomík, ako aj silnejúceho kurzu dolára. Čiastočne sa pod pokles vývozu podpísali aj štrajky v prístavoch na západnom pobreží USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy