Ukrajinská centrálna banka ohlásila zvýšenie úrokov, prepad hrivny najväčší v histórii

, ČTK;FT Foto:SITA

Ukrajinská centrálna banka sa rozhodla prudko zvýšiť úroky, aby odvrátila finančný kolaps krajiny a obmedzila infláciu. Jej kľúčová úroková sadzba od piatku stúpne na 19,5 percenta zo súčasných 14 percent. Guvernérka banky Valerija Hontarevová tiež uviedla, že banka sa dohodla s Medzinárodným menovým fondom (MMF) na podmienkach rozšírenia finančnej pomoci pre Ukrajinu. Neposkytla žiadne podrobnejšie údaje.

MMF vlani v apríli schválil dvojročný program hospodárskej pomoci Ukrajine v celkovej hodnote 17 miliárd dolárov. Fondu teraz podľa agentúry Reuters ide o posilnenie finančnej podpory s ukrajinskými úradmi a minulý týždeň uviedol, že podporí rozsiahlejší a dlhší program. Začiatkom septembra MMF upozornil, že Ukrajina by mohla potrebovať dodatočnú pomoc v objeme až 19 miliárd dolárov, ak bude konflikt na východe krajiny pokračovať aj tento rok.

Spotrebiteľské ceny na Ukrajine sa v minulom roku zvýšili takmer o štvrtinu, teda najväčším tempom za 14 rokov. Hontarevová už v januári vyzvala k rýchlym a rozhodným krokom proti "totálnej finančnej kríze", v ktorej sa krajina podľa nej nachádza. Ukrajinská ekonomika čelí negatívnym dôsledkom povstania proruských separatistov na východe krajiny a minuloročnej ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym.

Základná úroková sadzba sa dnešným rozhodnutím dostane na trojnásobok úrovne 6,5 percenta zo začiatku minulého roka. Vlani banka túto sadzbu zvýšila celkovo trikrát. Vyššie úroky síce zvyčajne podporujú kurz domácej meny a obmedzujú inflačné tlaky, majú však zároveň negatívny vplyv na hospodársky rast, pretože zvyšujú náklady na pôžičky. Hrubý domáci produkt Ukrajiny sa v minulom treťom štvrťroku medziročne znížil o viac ako päť percent.

Dilemu, či skôr podporovať hospodársky rast, alebo obmedzovať infláciu, teraz musí riešiť tiež ruská centrálna banka. Tá v decembri zvýšila základnú úrokovú sadzbu o 6,5 % na 17 %, aby zastavila prepad rubľa a zmiernila rast cien. Minulý týždeň však základný úrok naopak znížila o dve percentá  na 15 percent, aby podporila ekonomiku.

Ukrajinská mena po dnešnom rozhodnutí tamojšej centrálnej banky padá voľným pádom. Na svojej hodnote stratila viac než 30 percent a dostala sa na nové rekordné minimum 24,5 hrivny za dolár. Podľa denníka Financial Times ide o najväčší prepad vo dvadsaťročnej histórii tejto meny. "Ide nepochybne o najväčší prepad vo svete a hrivna sa tak voči doláru za posledných 12 mesiacov prepadá o 64 percent," píšu Financial Times.

Súvisiace články

Aktuálne správy