Ak si beriete priveľa nadčasov, skončíte ako alkoholik

, British Medical Journal;iDnes Foto: SITA

Ľudia, ktorí pracujú dlhšie ako 48 hodín týždenne, konzumujú viac alkoholu. A to v množstve, ktoré už ohrozuje ich zdravie. Zistili to fínski vedci v rozsiahlom prieskume.

"Nemôžem sa dočkať, až si večer otvorím fľašu vína. Mám toho za celý deň dosť." Ak si niečo podobné hovoríte často, možno patríte do rizikovej skupiny, na ktorú pred nedávnom upozornil fínsky výskum. Z neho vyplynulo, že dlhšia pracovná doba zvyšuje pravdepodobnosť nezdravého popíjania o 11 percent. Skúmaná vzorka bol naozaj početná, odpovedalo vyše 300 tisíc ľudí zo 14 krajín sveta.

Podľa štúdie sú nadčasy nešvárom obzvlášť u manažérov a špecialistov. Tí sa totiž snažia čo najrýchlejšie rásť v kariérnom rebríčku, v práci tak trávia veľa času. Láka ich vidina vyššieho platu a lepších pracovných podmienok. "Hoci na jednej strane existujú názory, že alkohol pomáha zmierniť stres, na druhej môže viesť k ťažkostiam v podobe nízkeho pracovného výkonu, zníženej schopnosti rozhodovania a tiež k väčšiemu počtu pracovných úrazov," upozorňujú autori výskumu z Fínskeho inštitútu ochrany zdravia pri práci. Publikovali ho v časopise British Medical Journal.

Predovšetkým ale môže holdovanie alkoholu viesť k zdravotným problémom, napríklad k problémom s pečeňou, srdcom, k výskytu rakovinových nádorov, mŕtvice a duševných porúch.

Podľa odborníkov existujú významnejšie faktory, ktoré zvyšujú riziko nadmernej konzumácie alkoholu ako počet hodín strávený v práci. Tými sú napríklad depresie, sebakontrola, rodinná anamnéza a vzory, sociálne a výchovné prostredie. Ak sa k tomu pridá väčší počet odpracovaných hodín, môže to  nakoniec pohnúť pomyselným jazýčkom na váhach. Navyše tolerancia alkoholu na pracovisku vedie častejšie k týmto stavom. Preto sa často stretávame napríklad so závislými kuchármi alebo čašníkmi. Tí vyhľadávajú odbornú pomoc častejšie ako spomínaní manažéri.

A čo je podľa vedcov označené za "nebezpečné pitie"? U mužov tri pivá denne a u žien dva poháre vína. Ženy pijú menej ako muži a majú k tomu biologické dôvody. Závislosť sa totiž u žien vytvára rýchlejšie a skôr aj dochádza k zdravotným problémom. Alkohol zvyšuje riziko rakoviny prsníka už po malých dávkach. V niektorých odborných štúdiách možno nájsť odporúčané množstvo alkoholu, ktoré je ešte "v norme". Britskí zdravotníci napríklad uvádzajú, že dve pivá denne alebo štvrť litra vína sa dá ešte tolerovať. Podľa odborníkov je však takú hranicu veľmi ťažké určiť. Je jasné, že stopäťdesiatkilový vyhadzovač znesie väčšie množstvo alkoholu než päťdesiatkilová študentka. Všeobecne je nadmerná konzumácia taká, kedy kvôli opici, neefektívnosti či strate motivácie máme opakovane a dlhodobo problémy v pracovnej, sociálnej, osobnej, zdravotnej, morálnej a vzťahovej oblasti. Treba sa zamyslieť aj vo chvíli, keď nás na pitie niekto z priateľov či príbuzných upozorňuje.

Kľúčovým znakom, že už ide o závislosť, je zhoršené sebaovládanie, teda pitie pri nevhodných príležitostiach alebo vo väčšej miere, než dotyčný chcel. Keď človek kvôli alkoholu zanedbá pracovné povinnosti a následne to chce vynahradiť zvýšeným úsilím. Lenže únava z práce ešte zhorší jeho sebaovládanie a on sa zase opije. Dostáva sa do bludného kruhu, z ktorého dokáže vystúpiť len ak zvolí triezvosť a zdravší spôsob života. Takže pracujme a pime s rozumom.

Súvisiace články

Aktuálne správy