Odmietavý postoj ECB ku Grécku: Neveríme vám, vaše dlhopisy neberieme!

, ČTK Foto:SITA

Európska centrálna banka (ECB) v stredu náhle sprísnila postoj voči Grécku. Rada guvernérov ECB večer nečakane rozhodla, že ECB už nebude akceptovať dlhopisy gréckej vlády ako zástavu za úvery komerčným bankám. Ruší tak opatrenia, ktoré to doteraz umožňovali. Grécke banky tento krok pripraví o jeden zo zdrojov financovania. Euro na rozhodnutie ECB reagovalo poklesom voči doláru o viac ako jedno percento na zhruba 1,13 USD.

Grécke štátne dlhopisy majú v súčasnosti úverový rating v neinvestičnom pásme, a nespĺňajú teda požiadavku ECB na minimálnu úroveň ratingu. To bol aj dôvod, ktorý ECB vo svojom oznámení uviedla. Grécke komerčné banky spoliehali na opatrenia ECB, ktoré im umožňovali používať grécke štátne dlhopisy, ktoré držia, ako zástavu proti lacným pôžičkám od ECB. Teraz sa o likviditu gréckych bánk bude musieť postarať sama grécka centrálna banka.

"Rozhodnutie Rady guvernérov sa opiera o skutočnosť, že v súčasnosti nie je možné predpokladať úspešné dokončenie revízie programu," uviedla ECB len niekoľko hodín po tom, čo sa nový grécky minister financií Janis Varufakis zišiel s prezidentom ECB Mariom Draghim.

Nečakaný krok ECB vyžadoval súhlas väčšiny šéfov centrálnych bánk eurozóny. Účinnosť nadobudne 11. februára.

Grécke komerčné banky budú mať naďalej prístup k financovaniu prostredníctvom núdzovej úverovej linky (ELA). To je mechanizmus, ktorý ponúka NCB v eurozóne komerčným bankám, ktoré majú problémy s likviditou. Riziko potom zostáva na pleciach národnej banky. Úroky pri takto poskytnutých pôžičkách sú ale vyššie.

Ak sa v dôsledku toho dostane do problémov grécka centrálna banka, bude na zadlženej gréckej vláde, aby zasiahla. Tá si to ale v súčasnej situácii môže len ťažko dovoliť. Grécko je po Japonsku druhou najzadlženejšou krajinou sveta, jeho dlh sa blíži 320 miliardám eur a vysoko prevyšuje objem gréckej ekonomiky. Snahou novej gréckej vlády je vyjednať si u zahraničných veriteľov výhodnejšie podmienky splácania dlhu, rokovania sa však preťahujú a veriteľom sa návrhy Grécka ani príliš nepozdávajú.

Súvisiace články

Aktuálne správy