Nemecký súkromný sektor v januári rástol

Zložený index nákupných manažérov podľa finálnych údajov agentúry Markit posilnil na 53,5 bodu z decembrových 52 bodov

Nemecký súkromný sektor v januári pokračoval v expanzii. Zložený index nákupných manažérov podľa finálnych údajov, ktoré zverejnila v stredu agentúra Markit, posilnil na 53,5 bodu z decembrových 52 bodov. Udržal sa tak pohodlne nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu. Firmy evidovali rast nových objednávok a zamestnanosť výrazne posilnila aj napriek zavedeniu celoštátnej minimálnej mzdy.

Služby a spracovateľský priemysel spolu tvoria viac ako dve tretiny výkonu najväčšej európskej ekonomiky. Vedľajší index PMI pre sektor služieb posilnil na 54 bodov a dôvera v odvetví sa dostala najvyššie od apríla 2011. Výsledky prieskumu naznačujú, že nemecká ekonomika po ochladení v závere vlaňajška naberá na sile, uviedol ekonóm Oliver Kolodseike. Hrubý domáci produkt Nemecka vlani posilnil o 1,5 %. S rovnakou mierou rastu počíta vláda v Berlíne aj v roku 2015.

Zložený index nákupných manažérov (PMI) vo francúzskom súkromnom sektore podľa osobitných údajov agentúry Markit v januári klesol na 49,3 bodu z decembrových 49,7 bodu. Sektor služieb mierne oslabil, čím vymazal zisky z posledného mesiaca vlaňajška. Dopyt bol v prvom mesiaci roka utlmený a podmienky v druhej najväčšej ekonomike eurozóny zostávajú celkovo slabé, uviedla agentúra Markit.

Súvisiace články

Aktuálne správy