Paríž potrebuje viac času na zníženie deficitu, tvrdí Sapin

Paríž považuje za "neprijateľné", aby Európska komisia krajinu pokutovala za nedodržanie rozpočtových pravidiel, tvrdí francúzsky minister financií Michel Sapin

Európska komisia (EK) musí vzhľadom na slabý hospodársky rast a nízku infláciu v eurozóne poskytnúť krajinám ako Francúzsko viac času na zníženie rozpočtového deficitu. Vyhlásil to v utorok minister financií Michel Sapin. Francúzsko spolu s Belgickom a Talianskom patrí medzi krajiny, ktoré komisia dlhodobo kritizuje za porušovanie rozpočtových pravidiel EÚ. Rozhodnutie, či budú štáty za prekročenie cieľových deficitov čeliť finančným sankciám, má komisia oznámiť v marci. Francúzsku teoreticky hrozí pokuta až 4,2 mld. eur.

Komisia však pravdepodobne k prísnym trestom nepristúpi, keďže nové rozpočtové pravidlá jej umožňujú prihliadnuť na horší než očakávaný vývoj v ekonomike. Európa sankcií je „neprijateľná“, povedal Sapin. Vláda v Paríži tvrdí, že pokračuje v reformách s cieľom liberalizovať ekonomiku, na zníženie deficitu však potrebuje viac času, aby úsporné opatrenia neohrozili krehký hospodársky rast.

Francúzsko sa pôvodne zaviazalo splniť limit pre výšku rozpočtových schodkov členských krajín EÚ na úrovni troch percent HDP už v roku 2013. Aktuálny rozpočtový plán vlády v Paríži však po niekoľkých odkladoch schválených Európskou komisiou počíta so znížením deficitu na 3,6 % HDP v roku 2016 a na 2,7 % HDP v roku 2017.

Súvisiace články

Aktuálne správy