Rozvinuté krajiny majú najnižšiu infláciu od októbra 2009

Inflácia v rozvinutých krajinách klesla na najnižšiu úroveň od októbra 2009. Informuje o tom Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v správe za december, ktorú uverejnili dnes v Paríži. Ročná miera inflácie v 34 členských krajinách organizácie bola v decembri minulého roku 1,1 %, v novembri 1,5 %.
Pokles súvisí s prepadom ceny ropy v druhom polroku 2014, ale je aj dôsledkom neúmerne slabého rastu svetovej ekonomiky. Situácia núti výrobcov, aby hľadali odbyt na svoje produkty poklesom odbytových cien.
Obdobie nízkej inflácie zrejme spôsobí, že sa oddiali dlho očakávané hospodárske oživenie. Počas neho majú firmy, podniky, ale aj vlády menšiu príležitosť riešiť svoje dlhové problémy. Situácia je nepríjemná najmä pre niektorých vysoko zadlžených členov eurozóny. A hoci pokles maloobchodných cien prispieva k rastu príjmov obyvateľstva, spotrebitelia i podnikatelia zvyčajne odkladajú na neskorší čas svoje výdavky a investičné projekty.
Niektorí ekonómovia podľa amerického denníka Wall Street Journal (WSJ) tvrdia, že nízka inflácie je hlavným problémom vyspelých krajín, s ktorým vstúpili do roku 2015. Pravdepodobne povedie k tomu, že centrálne banky budú musieť prijať ďalšie stimuly na oživenie ekonomiky. Iní očakávajú, že centrálne banky odložia na neskôr zvyšovanie svojich základných úrokových sadzieb, ktoré sú teraz mimoriadne nízke.
Jadrová inflácia, ktorá nezohľadňuje vývoj cien potravín a energií, zostala v decembri nezmenená 1,8-%.
V G20, ktorej podiel na svetovom domácom produkte dosahuje 90 %, ročná miera inflácie dosiahla v decembri 2,5 % a medzimesačne vzrástla o 0,1 percentuálneho bodu. Spotrebiteľské ceny najrýchlejšie rástli v Rusku, Indonézii a v Indii. Skupinu G20 tvoria najväčšie priemyselné a rozvojové štáty sveta.
Po mnohých mesiacoch diskusií o presnosti údajov o inflácii G20 začlenila do svojho výpočtu aj mieru inflácie v Argentíne. V tom prípade dosiahla jej miera v decembri 2,8 %, kým v novembri bola 2,4- %.

Súvisiace články

Aktuálne správy