Dlhodobo nezamestnaní sa uchytili, pilotný projekt bol úspešný

Mesto Banská Bystrica sa zúčastní súťaže RegioStars Awards 2015, ktorú vyhlasuje Európska komisia. Jej hlavným cieľom je vyzdvihnúť inovatívne projekty a identifikovať dobré nápady v regionálnom rozvoji, ktoré by mohli byť atraktívne a inšpirujúce pre ostatné regióny.
Banská Bystrica zaviedla a realizovala úspešný pilotný projekt na zníženie dlhodobej nezamestnanosti občanov. Spoločne s Krajskou rozvojovou agentúrou v Banskej Bystrici, Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny, Centrom vzdelávania neziskových organizácií, zamestnávateľmi na miestnej úrovni a s výraznou podporou Európskeho sociálneho fondu vytvorili nový systémový nástroj na riešenie problému dlhodobo nezamestnaných občanov, ktorí boli vedení v evidencii uchádzačov o zamestnanie viac ako 12 mesiacov.
„Prostredníctvom dočasne dotovanej práce získala skupina nezamestnaných reálnu pracovnú skúsenosť, nové zručnosti, posilnila sa ich sebadôvera, sebavedomie a sociálne väzby. Bez podpory Európskeho sociálneho fondu by projekt nikdy nevznikol. Podporil aj rozvoj verejnoprospešných prác v meste a vytvoril pracovné miesta, ktoré si vyžadujú manuálnu prácu – odpratávanie snehu, hrabanie lístia či úpravu zelene,“ uviedla Mária Filipová, vedúca odboru sociálnych vecí a projektového riadenia banskobystrického magistrátu.
Po 14 mesiacoch od ukončenia projektu je 43 percent ľudí, z cieľovej skupiny asi 40 ľudí, stále zamestnaných na otvorenom trhu práce bez finančnej podpory z opatrení aktívnej politiky trhu práce.
„Pripravujeme zámer, ktorý by viedol k trvalej udržateľnosti výsledkov takých projektov. Pripravujú sa podklady pre národný projekt Práca a zamestnanosť, kde okrem organizácií poskytujúcich verejnoprospešné služby by bol zapojený aj podnikateľský sektor,“ dodala Filipová.

Súvisiace články

Aktuálne správy