Poštová banka očakáva v roku 2014 nižší zisk

Poštová banka očakáva za rok 2014 pokles hospodárskeho výsledku. V roku 2013 pritom dosiahla čistý zisk na úrovni 68,2 mil. eur. "Celkový hospodársky výsledok očakávame v porovnaní s rokom 2013, ktorý bol pre nás doposiaľ najúspešnejší, nižší," povedal generálny riaditeľ Poštovej banky Marek Tarda.

 

Ku koncu septembra 2014 zatiaľ dosiahla banka zisk 44,9 mil. eur pri medziročnom poklese o 25 %. "To je primárne spôsobené bankovou daňou a tiež opätovne zavedeným odvodom do fondu ochrany vkladov, ktoré náklady bánk zvyšujú," pokračoval Tarda. Legislatíva zároveň podľa neho reguluje bankové poplatky. Ich úprava bola napríklad spojená aj so SEPA platbami. Výšku zisku zároveň ovplyvňuje podľa Tardu aj obozretný prístup pri tvorbe opravných položiek a rezerv.

Poštová banka má za sebou podľa Tardu ďalší úspešný rok. Pokračovala v nastavenej stratégii zjednodušovania produktov a procesov. "Širokú ponuku 39 vkladových produktov upravila Poštová banka na štyri produkty," skonštatoval Tarda. Zmenou prešla aj časť úverového portfólia. "Aj vďaka zmenám zaznamenávame medziročný nárast tak v oblasti úverov, ako aj vkladov," uviedol Tarda. Banka zároveň investovala do rekonštrukcie troch obchodných miest a uvedenia do prevádzky 59 nových bankomatov.

V roku 2015 bude spoločnosť pokračovať v trende jednoduchých a transparentných produktov. Týka sa to nielen celého portfólia produktov, ale aj služieb a procesov. Ďalšími prioritami sú rozširovanie a skvalitňovanie bankomatovej a pobočkovej siete. "Klienti vo všeobecnosti oceňujú osobný kontakt na pobočkách, pretože sa chcú poradiť so svojim bankárom, zvážiť všetky dostupné možnosti či získať doplňujúce informácie. Predpokladáme, že vďaka dostupnosti a neustálemu zvyšovaniu kvality služieb bude počet nových klientov narastať tak, ako to bolo aj v roku 2014," dodal Tarda.

Poštová banka vznikla na konci decembra 1992 a svoju činnosť začala 1. januára 1993. Na základe zmluvy so Slovenskou poštou predáva svoje produkty a služby aj prostredníctvom vyše 1 500 pôšt umiestnených na celom území Slovenska. Ku koncu júna 2013 bol ešte vyše 90-percentným vlastníkom banky Istrokapital, no od júla 2013 skupina J&T vlastní majoritu. V súčasnosti je to 90 % a podiel Istrokapitalu klesol na 8,45 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy