Po hlasovaní gréckeho parlamentu nastala na trhoch neistota a pokles

Grécke akcie dnes prudko klesli a dôsledky tohto vývoja pocítia aj ostatné európske akciové trhy. Reagovali tak na hlasovanie parlamentu, ktorý odmietol vládneho prezidentského kandidáta. Informovala o tom agentúra Reuters.
Hlavný index aténskej burzy ATG prepadol o 6,4 % na najnižšiu úroveň od roka 2012 a za tento rok stratil celkovo 31 %. Rovnakým smerom sa vybrali aj akcie gréckych bánk, napríklad Bank of Piraeus stratila 9 % a National Bank of Greece až 10,3 %. Hlasovanie ovplyvnilo ďalšie burzy. Hlavný index madridskej burzy IBEX klesol o 1,8 % a milánsky index FTSE MIB o 2,2 %. Index eurozóny Euro STOXX 50 stratil 0,9 %. Výnimkou bol londýnsky index FTSE 100, ktorý vzrástol o 0,2 %. Pod tento vzostup sa však podpísali akcie ťažobných spoločností Fresnillo a Randgold, ktoré profitovali z vyšších cien zlata.
Analytik spoločnosti IG Alastair McCaig upozorňuje, že výsledky volieb v Grécku môžu ovplyvniť plány Európskej centrálnej banky (ECB) na nový ekonomický stimulačný balík, ktorým chce zvrátiť oslabenie európskeho hospodárstva, vrátane tzv. kvantitatívneho uvoľnenia (QE). „Hoci ide o špecifickú záležitosť Grécka, určite vzbudí nové obavy o osud eurozóny a o časový plán možného zavedenia európskej verzie QE.“ Upozorňuje, že v roku 2015 sa môžu vyhrotiť diskusie o úsporách a znova názorovo rozštiepiť Európu na sever a juh.
Analytik Monument Securities Andy Ash si myslí, že ECB na svojom zasadnutí 22. januára schváli opatrenia v rámci systému QE, aby obmedzila dôsledky gréckych volieb na európske trhy.

Súvisiace články

Aktuálne správy