V Humennom a Bardejove hodnotia zmeny grafikonu ŽSSK pozitívne

Na území Prešovského kraja priniesla zmena vlakových spojov platiaca oddnes pridanie 18 osobných vlakov a dvoch rýchlikov. Mestá to vnímajú prevažne pozitívne, tieto zmeny však môžu priniesť zmeny v autobusovej doprave.
Hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková uviedla, že po zavedení nového grafikonu Železničnej spoločnosti Slovensko (ŽSSK) plánuje krajská samospráve situáciu v doprave niekoľko mesiacov monitorovať a koncom prvého kvartálu roku 2015 ju vyhodnotiť. Vtedy rozhodnú, či rozšírenie vlakovej dopravy na východe nejako ovplyvní autobusovú dopravu. Zmeny vraj nechcú robiť unáhlene.
Vlaky pribudli alebo zmenili svoje odchody a príchody nielen na hlavnej trase medzi Košicami a Popradom, ale aj na menej významných linkách ako napríklad medzi Bardejovom a Prešovom.
Podľa vedúceho kancelárie primátora mesta Bardejov Jozefa Guligu, mesto požadovalo od ŽSSK posunutie odchodu vlaku 9212 tak, aby bol zabezpečený bezproblémový prestup na ďalší vlak v Prešove.
„Železničná spoločnosť reagovala na našu požiadavku kladne s tým, že zaviedla nový osobný vlak, tak aby bol bezproblémový prípoj ku InterCity vlaku Šarišan v Prešove. Veľmi túto zmenu vítame, keďže to pomôže skvalitniť komfort cestovania našim obyvateľom, respektíve návštevníkom mesta Bardejov,“ uviedol Guliga.
Novinky ovplyvnia i železničnú dopravu v časti Horného Zemplína. Z pohľadu Michaely Slivkovej Kirňákovej z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom mesto bolo a je dôležitým uzlom Zemplína. Zmeny pomôžu nielen v preprave počas špičky, kedy vlaky zapĺňajú najmä študenti, ale prinesú komfort cestovania i ženám prepravujúcim sa z východu do zahraničia, kde pracujú v opatrovateľských službách. Tie budú mať viac času na prestup v Humennom do vlaku smerujúcom do Bratislavy či Prahy.
„Sme radi, že Železničná spoločnosť Slovensko akceptovala požiadavky ľudí, ktorí dennodenne jazdia vlakom. Posilnenie vlakovej dopravy smerom do Humenného ako i nedávne zavedenie autovlaku na trase Humenné – Praha a späť vnímame aj ako príležitosť na zlepšenie cestovného ruchu v našom regióne. Frekventovanosť spojov je pre turistov či dané mesto dôležitý faktor návštevnosti,“ uzatvorila Slivková Kirňáková.

Súvisiace články

Aktuálne správy