Počet nových nezamestnaných v USA klesol

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, sa minulý týždeň znížil, čo poukazuje na zlepšovanie situácie na trhu práce. Ministerstvo práce USA vo štvrtok informovalo, že počet nových nezamestnaných sa v týždni končiacom sa 6. decembra zmenšil o 3 tisíc na sezónne upravených 294 tisíc. Ekonómovia oslovení v prieskume agentúry Reuters počítali s poklesom na 295 tisíc nových žiadostí.

Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných sa zvýšil o 250 na 299 250. Už trinásť týždňov sa však nachádza pod hranicou 300 tisíc. Štvortýždňový priemer sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, pretože zmierňuje volatilitu medzi jednotlivými týždňami. Správa rezortu práce ďalej ukázala, že počet ľudí poberajúcich podporu v nezamestnanosti dlhšie ako týždeň, sa v týždni do 29. novembra zvýšil o 142 tis. na 2,51 milióna.

Nárast počtu pracovných miest v USA bol v novembri najvýraznejší za takmer tri roky. Bol zároveň desiatym mesiacom po sebe, keď v USA vzniklo viac než 200 tis. pracovných miest. Je to najdlhšie takéto obdobie od roku 1994.

Súvisiace články

Aktuálne správy