Nemecká ekonomika vzrastie v tomto aj v budúcom roku o 1,5 %

Vďaka dobrej nálade spotrebiteľov si nemecká ekonomika podľa prognózy mníchovského inštitútu Ifo udržiava stabilný rastový kurz. Informovala o tom agentúra Reuters.
Najväčšia európska ekonomika by si mala tento aj budúci rok polepšiť o 1,5 %, uviedol dnes prestížny nemecký ekonomický inštitút Ifo. Mníchovský inštitút je tak o niečo optimistickejší v porovnaní s jesennou prognózou, ktorú pre spolkovú vládu vypracovali popredné nemecké ekonomické inštitúty, medzi ktorými je aj Ifo. Tie vo svojej jesennej predpovedi počítajú v tomto roku s nárastom hrubého domáceho produktu (HDP) o 1,3 % a v roku 2015 o 1,2 %.
Silná podpora oživeniu ekonomiky by mala prísť zo strany spotreby, ktorá sa podľa Ifo na budúci rok zvýši o 1,7 %. V tomto roku inštitút predpokladá nárast súkromnej spotreby o 1,1 %. „Zlacnenie ropy a oslabenie eura tiež pomohli k prekonaniu šoku, ktorý spôsobila ukrajinská kríza,“ uviedol šéf Ifo Hans-Werner Sinn.
Miera nezamestnanosti by mala v roku 2015 mierne klesnúť na 6,6 %. To znamená, že bez práce bude o niečo menej než 2,9 milióna ľudí. Počet zamestnaných by mal vďaka vysokému počtu prisťahovalcov dosiahnuť 42,84 milióna.
Spotrebiteľské ceny sa na budúci rok zvýšia o 0,8 %, čo je ešte o niečo menej ako v roku 2014. To znamená, že tempo rastu cien zostane hlboko pod inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB). ECB garantuje cenovú stabilitu pri medziročnej mierne inflácie tesne pod dvoma percentami.
Export by mal podľa prognózy Ifo v roku 2015 vzrásť o 5,2 %. Import by si však mal polepšiť až o 5,8 %. Prebytok bežného účtu platobnej bilancie by mohol vyskočiť na rekordných 222 miliárd eur z 212 miliárd eur v tomto roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy