Predvianočná hektika: Pri platbe kartou buďte obozretní

, FIO Foto: SITA

Dlhé rady pri pokladniach a nervózni zákazníci všade vôkol. Aj takto to občas vyzerá v nákupných centrách pred najkrajšími sviatkami v roku. Aj vo veľkom zhone väčšina uprednostní platbu kartou pred hotovosťou, ľahko však môže prísť k jej zneužitiu.

U veľkej časti našej populácie sa udomácnili bezkontaktné platobné karty. Dokonca ich využívame najviac z celej Európskej únie na obyvateľa. V minulom roku klienti slovenských bánk totiž urobili viac ako milión bezkontaktných transakcií, v celej EÚ to bolo 25 miliónov. V tak obrovskom vyťažení je to raj pre zlodejov, a to najmä počas hektických vianočných nákupov.

Mnohí ľudia nosia platobné karty v peňaženke. Páni ju majú často v zadnom vrecku nohavíc, čo pred rokom zneužili zlodeji sofistikovanou čítačkou údajov, následne údaje zneužili počas nákupov v e-shopoch. Karty totiž obsahujú tzv. CVV/CVC kódy, ktoré obsahujú údaje o vlastníkovi karty a prevodoch. Tieto kódy tiež obsahujú overovacie dáta, ktoré virtuálne predajne väčšinou vyžadujú.

Platobné karty však obsahujú aj bezpečnostné a šifrované údaje. Tie zlodejom zabraňujú v získavaní citlivých údajov z kariet klientov. Brániť sa dá voči takémuto zneužitiu aj osobitným puzdrom na platobnú kartu. Dôležité je mať kartu aj na vhodnom mieste, pretože najčastejšie dochádza k zneužitiu počas vianočných nákupov pri odcudzení zlodejmi – vreckármi.

„Pre bezpečné nákupy platobnou kartou je dobré mať nastavené nulové limity pre platby na internete, tým sa klient vyhne možnosti odcudzenia financií. Pred samotným uskutočnením internetovej platby limity jednoducho zvýšiť na požadovanú sumu a po zaplatení opäť znížiť na nulu. Limity možno meniť online a úplne zadarmo tak v internetbankingu ako aj smartbankingu. Alternatívou môže byť druhá karta k účtu, ktorú si necháte doma a budete ju používať len pre platby na internete,“ radí Ján Bláha z Fio banky.

Nástrahy však na nás nečíhajú len v kamenných predajniach či virtuálnych obchodoch. Začiatkom minulého roka sme mohli byť svedkami zneužitia PIN kódov na bankomatoch v Košiciach a Bratislave. V tomto prípade išlo o organizovaný mexický gang, ktorý takto pripravil ľudí o tisíce eur. Brániť sa proti podobnej krádeži je veľmi ťažké. Vyberajte si preto peniaze na frekventovaných uliciach, kde sa snímacie zariadenie oveľa ťažšie inštaluje. Základné rady, ako podpísať kartu ihneď po doručení, alebo uchovávať PIN kódy mimo dosahu karty, určite stoja za pripomenutie. Práve pri banálnych veciach sme vždy najzraniteľnejší.

Súvisiace články

Aktuálne správy