Austrália by mohla dodať Ukrajine uhlie a urán

Austrália by mohla dodať Ukrajine uhlie a urán, aby pomohla Kyjevu znížiť závislosť od dovozu energií z Ruska. Vyhlásil to dnes austrálsky premiér Tony Abbott za prítomnosti ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorý je momentálne na návšteve v Austrálii. Informovala tom agentúra Reuters.
Vzťahy medzi Kyjevom a Moskvou sa veľmi zhoršili po marcovej anexii polostrova Krym Ruskom a podpore separatistov na východe Ukrajiny.
Rusko minulý mesiac zastavilo vývoz uhlia na Ukrajinu, čo je pre ňu tvrdá rana, keďže veľkú časť elektriny vyrába z uhlia.
Abbott patrí medzi najväčších kritikov prístupu ruského prezidenta Vladimira Putina ku kríze na Ukrajine po zostrelení malajzijského lietadla MH17 v júli tohto roka nad územím rebelov. Ponúka preto Kyjevu austrálske nerastné suroviny ako spoľahlivú alternatívu.
„Austrália je energetická superveľmoc a pre Ukrajinu je veľmi dôležitá energetická bezpečnosť, najmä vzhľadom na jej zraniteľnosť v otázke ruských dodávok,“ vyhlásil Abbott.
Porošenko, ktorý je na trojdňovej návšteve Austrálie (od 10.12. do 12.12.), naznačil, že Ukrajina má záujem o import uhlia aj uránu.
„Rokovali sme o možnosti spolupráce v oblasti jadrovej energie,“ povedal Porošenko a dodal, že pre Ukrajinu je jednou z možností nákup austrálskeho uránu.
Západ obviňuje Rusko, že využíva obrovské zdroje energetických surovín ako zbraň proti Kyjevu, ktorý sa preto snaží diverzifikovať ich dovoz. Navyše, Ukrajina je túto zimu závislá aj od ruského uhlia, keďže v priemyselných oblastiach na východe prebiehajú boje. Väčšina baní v ukrajinských regiónoch Luhansk a Doneck zastavila ťažbu a zvyšné nemajú ako dopraviť uhlie do elektrární, lebo železnice v tejto oblasti nefungujú. Ukrajina je pritom jedným z najväčších producentov uhlia v Európe a zhruba 40 % elektriny vyrába práve z uhlia. Zvyšnú elektrinu vyrábajú jadrové (45 %), plynové (10 %) a vodné (5 %) elektrárne.
Austrália nemá síce žiadnu jadrovú elektráreň na svojom území, ale patrí k najväčším svetovým vývozcom uránu a je druhým najväčším exportérom tzv. termálneho uhlia pre elektrárne, a to hneď po Indonézii.

Súvisiace články

Aktuálne správy