Rozpočtový deficit USA sa v novembri medziročne znížil

Rozpočtový deficit krajiny sa v sledovanom období dostal na 56,8 mld. USD. V porovnaní s novembrom 2013 je táto hodnota o viac než polovicu nižšia.

Rozpočtový deficit USA bol v novembri medziročne nižší. Silnejšia ekonomika sa totiž podpísala pod vyššie daňové príjmy. V stredu o tom informovalo americké ministerstvo financií. Rozpočtový deficit krajiny sa v sledovanom období dostal na 56,8 mld. USD. V porovnaní s novembrom 2013 je táto hodnota menej než polovičná. Analytici počítali s deficitom vo výške 72,5 mld. USD.

Zo zverejnených údajov vyplýva, že výber dane z príjmov v novembri stúpol o 3 %. Po rokoch stagnácie sa zdá, že americká ekonomika sa v tomto roku opäť naštartovala, zvyšuje sa aj zamestnanosť. Americkí zamestnávatelia v novembri vytvorili najväčší počet pracovných miest za takmer tri roky. V ekonomike krajiny bez sektora poľnohospodárstva minulý mesiac vzniklo 321 tisíc nových pracovných miest. Informovalo o tom v piatok americké ministerstvo práce. Miera nezamestnanosti v USA sa v novembri nezmenila a bola na šesťročnom minime 5,8 %.

(1 EUR = 1,2392 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy