Jadrové strojárske objednávky v Japonsku oslabili

Medzimesačne sa objednávky strojov v krajine v októbri zmenšili o 6,4 % a medziročne klesli o 4,9 %

Objednávky strojov v Japonsku bez zahrnutia strojárskych zariadení pre lode a energetické podniky, čiže takzvané jadrové objednávky, v októbri medzimesačne oslabili o 6,4 %. Išlo o ich prvý medzimesačný pokles za päť mesiacov. Informoval o tom vo štvrtok úrad japonskej vlády.

Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že jadrové objednávky sa v októbri v porovnaní so septembrom zmenšia o 2,4 %. V septembri tieto objednávky strojov, ktoré sa považujú za indikátor kapitálových výdavkov v najbližších šiestich mesiacoch, medzimesačne o 2,9 % posilnili. Oproti októbru minulého roka sa japonské jadrové strojárske objednávky znížili o 4,9 %. Prognózovalo sa, že medziročne oslabia o 0,3 %.

Japonská vláda predpokladá, že kapitálové výdavky sa oživia, ale podľa niektorých analytikov bude na podnikateľské investície naďalej negatívne vplývať slabý domáci dopyt po aprílovom zvýšení dane z predaja. „Nemyslím si, že kapitálové výdavky sa zrýchlia. Kým ekonomika bude slabá, firmy budú naďalej smerom nadol revidovať svoje plány výdavkov,“ uviedol Kenta Išizu, ekonóm spoločnosti Mizuho Securities.

Súvisiace články

Aktuálne správy