Priemyselné tržby pokračovali v októbri v raste

Priemyselné podniky v desiatom mesiaci roka zvýšili svoje tržby na medziročnej aj na medzimesačnej báze.

Mierny rast tržieb v slovenskom priemysle pokračoval aj v októbri. Celkovo stúpli medziročne o 0,8 %, kým v septembri rástli o 1,2 %. V samotnej priemyselnej výrobe však rast tržieb dokonca oproti septembru zrýchlil o 0,8 percentuálneho bodu na 2,2 %. Najvyšší rast však evidujú naďalej v ťažbe a dobývaní, kde tržby vzrástli o 9,6 %, kým naopak v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu tržby klesli o 7,4 % a v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a v službách spojených s odstraňovaním odpadov sa prepadli o 10,4 %. Ako ďalej informuje Štatistický úrad SR, medzimesačne sa tržby v priemysle zvýšili o 0,5 %.

Z odvetví samotnej priemyselnej výroby najvýznamnejšie medziročné zvýšenie tržieb nastalo v októbri vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení, o 11,9 %, v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 12,7 %, vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 9,3 %, vo výrobe elektrických zariadení o 8,6 % a vo výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 2,6 %. Tržby klesli najmä vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov, o 6 %, a vo výrobe dopravných prostriedkov o 1,1 %.

V rámci ostatných sektorov hospodárstva evidovali štatistici v stavebníctve medziročný pokles tržieb o 4,3 % pri medzimesačnom znížení o 1,9 %. V doprave a skladovaní naopak tržby rástli medziročne o 6,4 % aj medzimesačne o 1,3 %. Podobný vývoj sa zaznamenal aj v informačných a komunikačných činnostiach, kde tržby stúpli medziročne o 6,5 % a medzimesačne o 0,6 %. Celkové tržby vo vybraných trhových službách sa po dvoch mesiacoch medziročného poklesu znova zvýšili a to o 0,6 %. Medzimesačne boli vyššie o 0,7 %.

Za prvých desať mesiacov tohto roka tak tržby v slovenskom priemysle medziročne stúpli o 2,5 %. Na druhej strane pretrvával pokles tržieb stavebných subjektov, ktorý za desať mesiacov dosiahol 2,6 %. V doprave a skladovaní desaťmesačné tržby medziročne naopak vzrástli o 8,2 % a v informačných a komunikačných činnostiach sa zvýšili o 3,7 %. Vo vybraných trhových službách tržby boli medziročne vyššie o 2,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy