Maďarské spotrebiteľské ceny v novembri klesli

Medziročne sa ceny v krajine znížili o 0,7 % a medzimesačne oslabili o 0,4 %

Celková hladina spotrebiteľských cien v Maďarsku v novembri v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka klesla o 0,7 %. Medziročne sa znížili najmä ceny v segmente elektrina, plyn a ďalšie palivá, a to o 13 %. Oproti októbru spotrebiteľské ceny v krajine oslabili o 0,4 %. Informoval o tom vo štvrtok na svojej internetovej stránke maďarský štatistický úrad.

Potraviny medzimesačne zlacneli o 0,3 %. Ceny potravín bez zahrnutia sezónnych produktov sa však nezmenili. Ceny motorových palív v novembri oproti októbru klesli o 4,6 % a ceny v segmente elektrina, plyn a ďalšie palivá oslabili o 0,1 %. Odevy a obuv medzimesačne zdraželi o 0,8 %.

Medziročne sa ceny potravín znížili o 0,2 %. Alkoholické nápoje a tabak však v porovnaní s novembrom minulého roka zdraželi o 2,8 % a ceny služieb posilnili o 1,6 %. Motorové palivá medziročne zlacneli 2,5 %. Znížili sa aj ceny odevov a obuvi, a to o 0,6 %. Ceny v segmente elektrina, plyn a iné palivá klesli až o 13 %, pričom zemný plyn zlacnel o 16,1 %, elektrina o 16 % a teplo o 6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy