Činnosť splnomocnenca pre SVDGN sa bude financovať zo štátneho rozpočtu SR

Činnosť splnomocnenca vlády SR pre Sústavu vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros (SVDGN) sa bude financovať zo štátneho rozpočtu SR. Vyplýva to z Návrhu štatútu splnomocnenca vlády SR pre výstavbu a prevádzku SVDGN, ktorý na dnešnej schôdzi schválila vláda SR. Na rokovanie vládneho kabinetu ho predložilo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR.
K hlavným úlohám splnomocnenca podľa štatútu patria okrem iného usmerňovanie, kontrola a koordinácia prác spojených s realizáciou úloh, ktoré vyplývajú z výstavby a prevádzky sústavy vodných diel podľa medzinárodnej zmluvy z roku 1977.
Splnomocnenec bude dohliadať aj na vykonanie riešení navrhnutých v Dohode medzi vládou Československej socialistickej republiky a vládou Maďarskej ľudovej republiky o vypracovaní Spoločného zmluvného projektu z roku 1976 a v iných spoločných dokumentoch, ktoré okrem iného zabezpečujú ochranu prírody.
Spolupracuje tiež so samosprávnymi orgánmi a organizáciami, ktoré zodpovedajú za ochranu životného prostredia, ochranu proti povodniam a zabezpečujú ochranu vôd Žitného ostrova pred ich znečistením.
Splnomocnenec zároveň zabezpečuje a riadi slovenskú časť spoločného slovensko-maďarského monitorovania vplyvu prevádzky vodného diela na životné prostredie podľa dohody z roku 1995.

Súvisiace články

Aktuálne správy