Hlavnou témou budúcotýždňového summitu EÚ bude Junckerov investičný plán

Investičný balík na oživenie európskej ekonomiky v hodnote 315 miliárd eur bude hlavnou témou budúcotýždňového summitu (18.-19. 12.) Európskej únie v Bruseli. Slovensko bude na ňom zastupovať premiér Robert Fico. Účasť slovenskej delegácie dnes schválila vláda.
Nový šéf Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker predstavil plán na oživenie európskej ekonomiky v Európskom parlamente koncom novembra. U niektorých členských krajín sa stretol s kritikou. Zaujímalo ich, odkiaľ chce Juncker zobrať potrebné miliardy.
Investičný plán pre Európu má uvoľniť verejné a súkromné zdroje do reálnej ekonomiky počas rokov 2015 až 2017. Počíta sa s inteligentnou mobilizáciou súkromných a verejných zdrojov financovania, pričom každé euro sa použije na vytvorenie dodatočnej súkromnej investície bez vytvárania nového dlhu.
Členské krajiny sa už začali predbiehať v projektoch, na ktoré chcú získať uvedené financie. Prihlásených je ich oveľa viac, ako sa očakávalo, pričom vysoko prekračujú kapacitu financovania. V predbežnom zásobníku je ich okolo 2000 v súhrnnej hodnote 1,3 bilióna eur. Týka sa to plánov od výstavby plynových terminálov až po modernizáciu nemocníc.
Privilegované by mali byť tie z oblasti infraštruktúry, ako je energetika a doprava, kde sa chce presadiť aj Slovensko. Ďalšou prioritou budú projekty z oblasti výskumu a vzdelávania. Vyberie ich nezávislá komisia, ktorá posúdi ich európsky rozmer a ekonomickú životaschopnosť.
V rámci vonkajších vzťahov sa bude na summite diskutovať o opatreniach v boji proti ebole. Lídri členských štátov sa pravdepodobne budú venovať aj situácii na Ukrajine a problematike zahraničných bojovníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy