Vyšehradský patentový inštitút sa zriaďuje ako medzivládna organizácia krajín V4

Vyšehradský patentový inštitút (VPI) sa zriaďuje ako medzivládna organizácia krajín V4. Vyplýva to z Návrhu na uzatvorenie Dohody o Vyšehradskom patentovom inštitúte, ktorým by sa mala v stredu (10. 12.) na svojej schôdzi zaoberať vláda SR. Predkladateľmi sú Ministerstvo hospodárstva (MH) SR a Úrad priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR.
VPI bude mať samostatnú právnu subjektivitu, administratívnu a finančnú nezávislosť. Riadiť ho bude správna rada, zložená zo zástupcov zmluvných štátov. Za organizáciu činnosti inštitútu bude zodpovedať riaditeľ, ktorého vymenuje správna rada. Tá bude mať zároveň právomoc schvaľovať a meniť vykonávací predpis, finančný predpis a rokovací poriadok. Zriadenie a činnosť VPI nemajú žiadny vplyv na výlučné právomoci národných úradov týkajúcich sa národných patentov a patentov s rovnakým účinkom.
Vytvorenie novej medzinárodnej autority by podľa predkladateľov výrazne uľahčilo presadzovanie inovačnej politiky a podporilo by ekonomický rast a konkurencieschopnosť v regióne strednej a východnej Európy. „Cieľom je zároveň ponúknuť inovačne aktívnym podnikateľom – zvlášť malým a stredným podnikom – výskumným centrám a univerzitám z regiónu výhodný a účinný spôsob zabezpečenia medzinárodnej patentovej ochrany.“ Ďalšou výhodou vytvorenia VPI bude aj odbúranie jazykovej bariéry pri neformálnej komunikácii prihlasovateľa s medzinárodnou autoritou.
Dohoda o Vyšehradskom patentovom inštitúte je medzinárodnou zmluvou, z ktorej vzniká SR členstvo v medzinárodnej organizácii. Dohoda má teda charakter prezidentskej zmluvy, na platnosť ktorej sa pred ratifikáciou vyžaduje súhlas Národnej rady SR. V zmysle článku 7 odseku 5 Ústavy SR má teda prednosť pred zákonmi, pretože na jej vykonanie nie je potrebný zákon.

Súvisiace články

Aktuálne správy