Ženy sú vzdelanejšie, ale zarábajú menej

, ČTK Foto: SITA

Ženy v mnohých častiach sveta stále poberajú nižší plat ako muži, hoci majú v priemere lepšie vzdelanie a sú skúsenejšie a výkonnejšie ako muži. Uvádza to správa Medzinárodnej organizácie práce, ktorá sa venuje mzdám a príjmovej nerovnosti vo svete.

Muži dostávali vyšší plat ako ženy vo všetkých 38 krajinách zahrnutých do štúdie. Najväčší rozdiel medzi platmi panoval v Spojených štátoch. Tu si ženy zarobia v priemere 64,20 dolára na každých 100 dolárov zarobených ich mužskými kolegami. Tento rozdiel by bolo možné do veľkej miery vysvetliť faktormi, ako je väčšia produktivita, vzdelanie alebo skúsenosti mužov.

V Európe, Rusku a Brazílii je ale situácia iná. V týchto kategóriách ženy dosahovali lepšie výsledky než muži, platy sa ale líšili v ich neprospech. "Jeden z faktorov, ktoré to budú vysvetľovať, je diskriminácia," uviedla námestníčka generálneho tajomníka MOP Sandra Polaskiová. Vo všetkých skúmaných krajinách zostáva však tento jav z veľkej miery zatiaľ bez vysvetlenia.

Do prieskumu bolo zahrnutých 26 európskych štátov. Ženy by v nich na základe sledovaných faktorov mali dostávať o 0,9 percenta viac ako muži. V skutočnosti ale zarábajú o 18,9 percenta menej.

V všeobecnom porovnaní boli Rusko a Brazília krajinami, kde sa skutočný plat pracovníčok najviac líšil od mzdy, ktorú by inak bolo možné očakávať, že dostanú. V Rusku ženy zarábajú o 32,8 percenta menej ako muži.

Organizácia zároveň uviedla, že tempo rastu miezd v celom svete vlani spomalilo na rovné dve percentá z 2,2 percenta v predchádzajúcom roku. Od roku 2009 sa mzdy vo vyspelých krajinách podľa údajov MOP zvýšili iba o 0,4 percenta, hoci produktivita zamestnancov stúpla o viac ako päť percent

Súvisiace články

Aktuálne správy