Uplynulý týždeň na stredoeurópskych akciových trhoch

Praha, Budapešť, Varšava

Českému akciovému trhu sa v uplynulom týždni darilo. Index pražskej burzy PX v piatok uzavrel na úrovni 1 006,25 bodu, pričom v predchádzajúcom týždni bola jeho uzatváracia hodnota 1 002,20 bodu. Trhy reagovali napríklad na rast českého maloobchodu. Tržby českého maloobchodu vrátane motoristického segmentu po očistení o sezónne vplyvy v októbri medzimesačne reálne vzrástli o 1,1 %. Medziročne kalendárne upravené októbrové maloobchodné tržby v krajine stúpli o 7,5 %.

Maďarský akciový trh tiež rástol. Hlavný budapeštiansky index BUX bol v závere týždňa na úrovni 17 751,87 bodu, pričom v piatok predošlého týždňa bol vo výške 17 488,21 bodu. Aj maloobchodné tržby v Maďarsku sa zvýšili. Kalendárne upravené maďarské maloobchodné tržby v októbri podľa prvého odhadu medziročne posilnili o 5,2 %. Októbrové tržby za predaj potravín, nápojov a tabaku sa oproti rovnakému mesiacu vlaňajška zvýšili o 3,7 %. Tržby z predaja nepotravinárskych tovarov medziročne vzrástli o 6,6 % a tržby z predaja pohonných hmôt o 6,5 %.

Aj poľský akciový trh v uplynulom týždni rástol. Index varšavskej burzy WIG20 bol v piatok na úrovni 2 438,42 bodu, pričom v piatok predchádzajúceho týždňa bola jeho hodnota 2 428,35 bodu. Trh reagoval napríklad na rast aktivity v poľskom priemysle. Index nákupných manažérov (PMI) poľského priemyslu stúpol na 53,2 bodu z októbrových 51,2 bodu a dostal sa najvyššie od marca. Analytici oslovení agentúrou Reuters predpokladali, že klesne na 51 bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy