Daimler vyvolal hnev vplyvných amerických odborov

Nemecký automobilový koncern Daimler vyvolal kritiku amerických odborov. Dôvodom je isté protiprávne ustanovenie v zamestnaneckej príručke. Informoval o tom denník Handelsblatt.
„Akákoľvek forma negatívneho ovplyvňovania zamestnancov a organizačného procesu je neprijateľná,“ povedal predseda celopodnikových odborov Michael Brecht. Reagoval tak na hnev americkej Národnej rady pre pracovné vzťahy (NLRB). Rada je nezávislou štátnou inštitúciou, ktorá chráni práva zamestnancov v súkromnom sektore nezávisle od toho, či sú členmi odborov.
NLRB má výhrady voči jednému ustanoveniu v príručke pre zamestnancov fabriky Mercedesu v Alabame, ktorá im v areáli továrne zakazuje vo voľnom čase, napríklad počas prestávok, hovoriť o založení odborovej organizácie. Brecht upozorňuje, že každý zamestnanec Daimleru musí mať právo počas prestávok diskutovať aj o odboroch.
Daimler sa bráni tým, že v starej verzii príručky naozaj existovalo takéto nejasné ustanovenie. To sa však podľa neho v tohtoročnom vydaní zmenilo.
Za spormi zrejme stojí aj fakt, že zamestnanci alabamskej továrne Tuscaloosa sa majú onedlho stať členmi vplyvných amerických odborov UAW. Najprv musia pracovníci odhlasovať členstvo, aby následne mohla vzniknúť miestna organizácia.

Súvisiace články

Aktuálne správy