Europarlament a členské štáty EÚ našli kompromis ohľadom pestovania GMO

Európska komisia víta, že stredu (3.12.) večer sa vyjednávačom Európskeho parlamentu (EP) a Rady podarilo dosiahnuť predbežnú politickú dohodu o návrhu zákona o pestovaní geneticky modifikovaných plodín (GMO). Uviedol to dnes eurokomisár pre zdravie Vytenis Andriukaitis.
Návrh ešte musí byť potvrdený zo strany Výboru stálych zástupcov pri EÚ (COREPER), pravdepodobne na ich stretnutí 10. decembra, a tiež na plenárnom zasadnutí EP. V prípade jeho odobrenia poskytne členským štátom únie možnosť obmedziť alebo zakázať pestovanie GMO na svojom území, bez toho, aby to ovplyvnilo posúdenie rizík EÚ.
Nové pravidlá pre pestovanie GMO v praxi poskytnú členským štátom väčšiu kontrolu ohľadom zákazu pestovania tohto druhu plodín v ich domácom poľnohospodárskom odvetví. Vyjednávači Rady a europarlamentu sa dohodli na kompromise, ktorý však podľa niektorých zdrojov môže čeliť viacerým prekážkam.
Taliansko, ktoré je na čele polročného predsedníctva v EÚ, oznámilo, že poskytne médiám detaily o kompromisnej dohode ešte v priebehu dnešného dňa. Je však známe, že hlavné diskusie boli zamerané na možnosti vyplácania odškodného za neúmyselné šírenie geneticky modifikovaných plodín na polia susediace s tými, kde bolo povolené ich pestovanie.
Plodiny GMO čelia tradične silnému odporu v Európe. Členské krajiny únie sa snažia zabrániť ich pestovaniu s tvrdením, že nie je dostatočne vedecky podložený možný vplyv týchto plodín na ľudské zdravie a vôbec na environmentálne riziká.
Riaditeľ poľnohospodárskej politiky organizácie Greenpeace EÚ Marco Contiero v dnešnom stanovisku pre médiá upozornil, že kompromisná dohoda má svoje medzery, lebo dostatočne nechráni krajiny, ktoré sa rozhodnú brániť pestovaniu GMO na svojom území, pred právnymi útokmi zo strany biotechnologického priemyslu.

Súvisiace články

Aktuálne správy