Obchodovanie s ropou bolo zmiešané, zlato posilnilo

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

NEW YORK/LONDÝN 4. decembra (SITA, Reuters) – Obchodovanie s ropou bolo v stredu zmiešané. Americká ropa posilnila po zverejnení údajov o prekvapivom poklese zásob. Podľa údajov Federálneho úradu pre energetiku (EIA) sa zásoby ropy v USA v minulom týždni zmenšili o 3,7 mil. barelov. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters prognózovali, že vzrastú o 1,3 mil. barelov.

Ropa Brent však oslabila po správe denníka Wall Street Journal, podľa ktorej Saudská Arábia, ktorá je najväčším producentom ropy v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), verí, že ceny ropy by sa mohli stabilizovať na úrovni približne 60 USD za barel. Britská ropa Brent zlacnela o 62 centov na 69,62 USD za barel po tom, ako počas skoršieho obchodovania posilnila o takmer 1 USD na 71,46 USD za barel. Ľahká americká ropa zdražela o 50 centov na 67,38 USD za barel.

Ceny zlata v stredu vzrástli o približne jedno percento a udržali sa tak nad hranicou 1 200 USD za uncu. Podporil ich najmä pozitívny vplyv rastu ceny ropy. Zisk však tlmilo posilnenie americkej meny, ktorá voči košu hlavných svetových mien vzrástla najvyššie za vyše päť a pol roka. Spotová cena zlata do 20:26 GMT posilnila o 0,9 % na 1 209,11 USD za uncu po tom, ako počas skoršieho obchodovania vzrástla až na 1 214,50 USD za uncu. Dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zdraželi o 0,8 % na 1 208,40 USD za uncu.

(1 EUR = 1,2331 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy