V roku 2015 by sa mal v Nemecku prebudiť trh s elektromobilmi

Budúci rok by sa mal stať v Nemecku prelomovým v predaji osobných vozidiel s elektrickým pohonom. Informuje o tom DPA.
Národná platforma elektromobility (NPE) žiada viac štátnej pomoci, aby sa dosiahol zvrat v záujme verejnosti o elektromobily. Bez súboru podporných opatrení sa v roku 2020 nedosiahne vládou stanovený cieľ, aby po nemeckých cestách jazdil jeden milión osobných áut s elektrickými motormi. Podľa štvrtej priebežnej správy NPE, zverejnenej dnes, pri súčasnom tempe predaja ich bude v cieľovom roku len 500.000.
Členmi NPE sú predstavitelia automobilového priemyslu, politici, vedci a odborári.
Grémium navrhuje, aby podniky, ktoré nakúpia elektromobily, mohli po prvom roku ich používania odpísať 50 % hodnoty. Prezident NPE Matthias Wissmann povedal, že toto opatrenie by stalo štát ročne 200 miliónov eur. Zo štátnych zdrojov by sa malo na výskum a vývoj tejto progresívnej technológie ročne vynakladať 360 miliónov eur.
Na nemeckých cestách je v súčasnosti len 24.000 elektromobilov. Tento rok by ich malo pribudnúť 100.000. Týmto počtom a s takmer 4800 dobíjacími stojanmi pre elektromobily je Nemecko momentálne len v strede medzinárodnej konkurencie.
Nemecký priemysel vyrába sériovo 17 modelov elektroáut a v nasledujúcom roku ich pribudne 12.
Predseda odborového zväzu IG Metall Detlef Wetzel poukázal na význam veľkej výroby batérií pre tieto autá. Zatiaľ v Nemecku nejestvuje, pričom ich podiel na hodnote vozidla je až 40 %. NPE sa usiluje sústrediť sily priemyslu, aby sa v budúcnosti vyrábali batérie vo veľkých sériách, čo je predpoklad zníženia ich ceny, ale aj maloobchodnej ceny vozidiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy