Spoločnosť Ludovika Energy chce predĺžiť prieskum na Jahodnej o desať rokov

Spoločnosť Ludovika Energy, ako držiteľ prieskumného územia v lokalite Kurišková na Jahodnej pri Košiciach má záujem o predĺženie lehoty prieskumu o ďalších desať rokov. Ako dnes pred novinármi vyhlásil generálny riaditeľ spoločnosti Boris Bartalský, dôvodom je, že okrem geologického prieskumu zameranému na prítomnosť a obsah uránu sa chcú geológovia zamerať na zistenie potenciálu pre výskyt prvkov vzácnych zemín v lokalite a jej okolí.
Podľa Bartalského Ludovika Energy tak reaguje na nepriaznivý vývoj cien uránu na svetovom trhu a naopak, na rastúci záujem o vzácne zeminy. V prípade pozitívneho výsledku bude nasledovať opätovné technologické testovanie vzoriek z už vykonaných vrtov. „Prieskumom sme získali indície, že vzácne zeminy sa v prieskumnom území nachádzajú,“ povedal Bartalský.
Ako dodal, dôvodom na desaťročné predĺženie lehoty prieskumu je skutočnosť, že spoločnosť chce komplexne dokončiť geologický prieskum. Pritom o toto predĺženie požiadala už dvakrát. Zdôraznil pritom, že doterajší prieskum nemal negatívny vplyv na životné prostredie, čo potvrdila aj správa odbornej pracovnej skupiny.
„Zatiaľ sa do prieskumu na Jahodnej investovalo viac ako 22,45 milióna eur. Odhadnúť náklady na dokončenie prieskumu je teraz nemožné,“ poznamenal Bartalský s tým, že finančné zdroje na túto aktivitu získavajú geológovia z investičných spoločností, ktoré zvyčajne do prieskumu investujú. „To, čo je pre vedu a technológiu výskum, to je pre geológiu prieskum,“ zdôraznil s tým, že prvky obsiahnuté vo vzácnych zeminách sa využívajú v najmodernejších technológiách, ktoré šetria životné prostredie. „Nejde tu o nový prieskum, ktorý by znamenal jeho ukončenie v súvislosti s uránom. Ide o rozšírenie už existujúceho prieskumu,“ doplnil Bartalský.
Podľa košického aktivistu a predsedu základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Košice 2013 Ladislava Rovinského ide zo strany geologickej spoločnosti najmä o naťahovanie času. „Prirodzene pripravujeme v tejto súvislosti naše aktivity,“ povedal Rovinský a zdôraznil, že napriek existencii zákona, ktorý by mal prakticky znemožniť ťažbu uránu na Slovensku, Ludovika Energy pokračuje v príprave ťažby. „Zrejme ten zákon až tak vážne neberie,“ doplnil.
Bartalský pritom podčiarkol, že prieskum a ťažba sú rozdielne veci. „Našou úlohou je dokončiť geologický prieskum,“ vyhlásil.

Súvisiace články

Aktuálne správy