Novela o verejnom obstarávaní prešla do druhého čítania

O vládnom návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorý by mal znemožniť schránkovým firmám s neznámymi vlastníkmi získavať verejné zákazky, rozhodnú poslanci ešte na terajšej schôdzi parlamentu v skrátenom konaní.

Vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorý by mal znemožniť schránkovým firmám s neznámymi vlastníkmi získavať verejné zákazky, prešiel do druhého čítania. Poslanci neschválili návrh svojej kolegyne Lucie Žitňanskej na vrátenie novely na dopracovanie. Poslanci tak rozhodnú o návrhu ešte počas terajšej schôdze parlamentu v skrátenom konaní. Tri príslušné výbory NR SR by mali návrh novely ihneď prerokovať.

Na verejných obstarávaniach sa podľa návrhu novely budú môcť zúčastňovať len spoločnosti so známou vlastníckou štruktúrou. O verejné zákazky sa nebudú môcť uchádzať firmy so sídlom v štáte, ktorého právny poriadok neumožňuje preukázať, ktoré fyzické osoby v nich majú účasť 10 % a viac, ani firmy, v ktorých majú uvedený podiel fyzické osoby s bydliskom v štáte, ktorého právny poriadok neumožňuje preukázať takúto účasť. Prístup k verejnému obstarávaniu budú mať zakázaný aj firmy, v ktorých majú verejní funkcionári, vrátane členov vlády a poslancov, podiel 10 % a viac. Novela po schválení v parlamente bude účinná 1. januára 2015.

Nezaradený poslanec a podpredseda Siete Miroslav Beblavý, ako aj poslankyňa a podpredsedníčka Mostu-Híd Lucia Žitňanská po prvom čítaní informovali, že predložia komplexný pozmeňujúci návrh. Vládny návrh je podľa nich nedokonalý a nerieši podstatu problému schránkových firiem. Novela musí odkrývať toho, kto zo schránkovej firmy skutočne profituje, tzv. konečného užívateľa, nielen formálneho majiteľa. Musí tiež riešiť používanie verejných prostriedkov v rôznych formách, nielen vo verejnom obstarávaní. Dôležité sú podľa opozičných poslancov aj verejná kontrola a vymáhateľnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy