Ceny ropy aj zlata v stredu klesli

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

NEW YORK/LONDÝN 20. novembra (SITA, Reuters) – Ceny ropy v stredu oslabili už tretí deň v rade. Správy o znížení produkcie členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) totiž zatienili výsledky zasadnutia Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý očakáva, že americká inflácia by mala zostať pod cieľovou hodnotou ešte „nejaké obdobie“. Počas skoršieho obchodovania však ceny ropy posilnili, a to aj napriek zvýšeniu stavu zásob.

Podľa údajov Federálneho úradu pre energetiku (EIA) zásoby ropy v USA vzrástli v týždni končiacom 14. novembra o 2,6 mil. barelov. Britská ropa Brent zlacnela o 37 centov na 78,10 USD za barel po tom, ako počas skoršieho obchodovania posilnila o 98 centov. Za posledné tri dni si odpísala už 1,31 USD za barel. Ľahká americká ropa klesla o 3 centy na 74,61 USD za barel.

Ceny zlata v stredu tiež klesli. Na zlato vyvíjal tlak prieskum, ktorý ukázal slabšiu podporu švajčiarskych voličov v referende, čo by nútilo tamojšiu centrálnu banku k zvýšeniu svojich zlatých rezerv. Krajina pripravuje referendum, v ktorom budú koncom novembra Švajčiari hlasovať o ďalšom obmedzení prisťahovalectva z dôvodu ochrany životného prostredia. Spotová cena zlata do 20:16 GMT oslabila o 1,2 % na 1 182,30 USD za uncu. Decembrové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zlacneli o 3,20 USD na 1 193,90 USD za uncu.

(1 EUR = 1,2535 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy