Dekubity sú vážnym problémom, ASAP vyzýva k prevencii

Liečba preležanín si vyžaduje značné finančné náklady. Liečba 10 dekubitov vyjde rovnako ako päť operácií bypassu.

Preležaniny predstavujú veľký zdravotný problém, ročne postihujú milióny ľudí po celom svete, ani slovenskí pacienti nie sú výnimkou. Nebezpečenstvo dekubitov podčiarkuje skutočnosť, že v konečnom dôsledku môžu viesť k invalidite či dokonca k smrti. Predchádzať im pritom možno až v 95 percentách prípadov, a to poskytovaním kvalitnej prevencie. Na tento zdravotný problém a dôležitosť prevencie sa opätovne rozhodla upozorniť Asociácia sestier a pacientov (ASAP), tentoraz v rámci medzinárodného dňa Stop preležaninám. Okrem poškodenia zdravia poukazuje na to, že samotná liečba dekubitov si vyžaduje značné finančné náklady. Pre ilustráciu, liečba 10 dekubitov vyjde rovnako ako päť operácií bypassu.

Na Slovensku sú preležaniny nahlasované od roku 2009. Kým počet pacientov s preležaninami v nemocniciach rokmi klesá o stovky prípadov, opačný trend možno sledovať v domácnostiach, kde sa nárast dekubitov počíta v tisícoch. Štatistika však nemusí byť presná, asociácia podotýka, že monitoring je v mnohých prípadoch nedostatočný. Za nedostatočnú označuje aj efektivitu prevencie.

Podľa nej by mohlo pri prevencii pred dekubitmi pomôcť nové vybavenie nemocníc, ako kvalitné polohovateľné postele, antidekubitálne pomôcky a matrace. Za dôležité považuje ASAP aj kvalitné a dostatočné personálne obsadenie jednotlivých oddelení vzdelanými sestrami. Pri prevencii je podľa nej dôležitá aj edukácia zdravotníckych pracovníkov, za nutné považuje akreditáciu štúdia pre prevenciu a liečbu chronických rán. Edukovaná by mala byť i verejnosť. „Bezvládni ľudia v domácnostiach majú právo po posúdení rehabilitačným lekárom na polohovateľnú posteľ, antidekubitálny matrac, dokonca určitý ekonomicky prídel na opatrovateľku. Spoločnosť je však málo informovaná o týchto výhodách, a preto sa to opakuje často, že kontinuita prevencie sa stráca,“ uvádza ASAP.

Asociácia chce upozorňovaním na závažnosť tejto problematiky pomôcť efektívne zvládať a predchádzať vzniku preležanín.

Súvisiace články

Aktuálne správy