Stavebná produkcia v eurozóne klesla v septembri pvýkrát za tri mesiace

Stavebná produkcia v eurozóne zaznamenala v septembri prvý pokles za tri mesiace. Uviedol to dnes štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Informoval o tom portál RTTNews.
Produkcia v stavebníctve eurozóny klesla v septembri oproti augustu o 1,8 %, zatiaľ čo v auguste zaznamenala medzimesačný rast o 0,7 %. Augustový rast bol však slabší, než sa pôvodne uvádzalo, keďže pred revíziou sa udávala jeho hodnota na úrovni 1,5 %.
V rámci jednotlivých segmentov stavebníctva aktivita v sektore bytovej výstavby klesla o 1,6 %. Ešte výraznejší pokles zaznamenal sektor inžinierskych stavieb, a to o 3 %.
V medziročnom porovnaní stavebná produkcia v eurozóne klesla v septembri 2014 o 1,7 % potom, ako v auguste o 1,5 % vzrástla. Augustový výsledok bol zasa v medziročnom porovnaní lepší než v medzimesačnom, keďže pred revíziou údajov sa uvádzal pokles o 0,3 %.
V širšej Európskej únii klesla stavebná produkcia v septembri medzimesačne o 0,9 % potom, ako v auguste stagnovala. Medziročne zaznamenala pokles o 0,4 %, zatiaľ čo mesiac predtým medziročne vzrástla o 0,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy