Japonská centrálna banka nezmenila monetárnu politiku

Banka pokračuje v nákupe štátnych dlhopisov a rizikových aktív tak, ako sa predpokladalo. Banka ročne kúpi aktíva za 80 bil. japonských jenov.

Japonská centrálna banka (BOJ) ponechala v stredu monetárnu politiku nezmenenú. Banka pokračuje v nákupe štátnych dlhopisov a rizikových aktív tak, ako sa predpokladalo. Banka ročne kúpi aktíva za 80 bil. japonských jenov (JPY). Toto rozhodnutie prichádza krátko po správach o poklese ekonomiky krajiny.

 

Japonská ekonomika v treťom kvartáli tohto roka neočakávane upadla do recesie. Hrubý domáci produkt (HDP) Japonska sa v období medzi júlom a septembrom zmenšil medziročne o 1,6 %. V druhom kvartáli ekonomika klesla o 7,3 %. Podľa predpokladov mala ekonomika v krajine v treťom štvrťroku tohto roka posilniť o 2,1 %.

Podľa analytikov bude oslabenie ekonomiky takmer určite impulzom pre zhoršenie prognózy pre aktuálny finančný rok, ktorý sa končí v marci 2015. Podľa tejto prognózy by mala ekonomika krajiny posilniť o 0,5 %. "Vývoj cien aj ekonomiky spôsobuje, že prognóza BOJ je nepresná. To zvyšuje očakávania trhov v súvislosti s ďalším uvoľňovaním,“ povedal jeden z analytikov s tým, že očakáva pokles ekonomiky v aktuálnom roku o 0,8 %.

(1 EUR = 145,91 JPY)

Súvisiace články

Aktuálne správy